Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Fase 2D

Zorg stelt operaties en chemotherapie uit: zóveel stappen nog tot code zwart

De planbare zorg in ziekenhuizen komt steeds meer in de knel. Daarom vraagt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) nu aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge om fase 2D uit het opschalingsplan in te zetten. Wat betekent deze fase 2D precies? En hoe dicht brengt die ons bij code zwart?

Erandi GodinezGetty Images

Fase 2D houdt in dat landelijk de kritiek planbare zorg wordt afgeschaald. Het gaat hierbij om operaties en behandelingen die binnen zes weken zouden moeten worden uitgevoerd, zoals chemotherapie en niertransplantaties. Ook Defensie en het Rode Kruis kunnen worden ingezet.

Gevreesde code zwart

Een woordvoerder van LNAZ laat weten dat het nog niet gaat om de laatste fase voor de gevreesde code zwart. “Omdat daarbij sprake is van de mogelijkheid om op te schalen naar 1350 ic-bedden. Zover is het nog niet.” Hugo de Jonge zal nu eerst gaan kijken of aan alle criteria is voldaan om naar fase 2D te kunnen gaan en vervolgens zal hij de fase officieel aankondigen.

Problemen met leveren kritieke planbare zorg

Dat het veel ziekenhuizen niet meer lukt om alle kritiek planbare zorg op tijd te verlenen, is inmiddels wel duidelijk. Op dit moment hebben 14 ziekenhuizen in Nederland hier problemen mee, zo bleek dinsdag uit een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit zijn alweer twee ziekenhuizen meer dan de donderdag ervoor.

Reguliere planbare zorg ook onder druk

Ook de reguliere planbare zorg, waaronder alle zorg valt die een tijdje kan wachten zonder dat de patiënt daar blijvende schade van ondervindt, staat al een tijdje onder druk. Het lukt nu 49 van de 73 ziekenhuizen niet meer om die volledig te leveren. In de fase waarin de ziekenhuizen zich de laatste tijd bevonden, 2C, werd de reguliere planbare zorg al afgeschaald.

Fases code zwart

De allerlaatste fase van het opschalingsplan staat bekend als code zwart. Dit houdt in dat ziekenhuizen alleen nog maar acute zorg gaan verlenen en daarin soms ook keuzes moeten maken. Deze fase is op z’n beurt weer ingedeeld in drie fases, namelijk 3A, 3B en 3C. Deze fases houden het volgende in:

Stap A

Alleen patiënten die voldoen aan bepaalde medische criteria worden nog opgenomen op de intensive care. Patiënten met een heel kleine overlevingskans worden niet langer opgenomen op de ic.

Stap B

De opnamecriteria worden strenger. Ook wordt bijvoorbeeld geen reanimatie meer gegeven aan patiënten op de ic. Als dit niet voldoende is, worden patiënten voor toelating met elkaar vergeleken. Alleen als artsen de overlevingskans van de ene patiënt minstens 20 procent groter achten dan die van de ander, wordt de patiënt met de hoogste overlevingskans opgenomen.

Stap C

Als bovenstaande criteria niet genoeg zijn, dan wordt het nóg strenger. Dan wordt overgegaan op ‘niet-medische opnamecriteria’, wanneer twee of meer patiënten aanspraak maken op een ic-bed. Dit betekent het volgende:

  • De patiënt met de kortst verwachte ligduur krijgt voorrang.
  • Als beide patiënten een ongeveer even lange verwachte ligduur hebben, gaat zorgpersoneel voor.
  • Daarna wordt gekeken naar de leeftijdsgroep. Patiënten van 20 tot 40 jaar gaan dan voor patiënten tussen de 40 en 60 jaar.

Spannende weken

Een gitzwart scenario, kun je wel stellen. Er komen dus heel spannende weken aan, waarin alles op alles wordt gezet om dit te voorkomen. Komende vrijdag is er een nieuwe persconferentie, waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd.

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden