zorghelden Beeld Getty Images
zorgheldenBeeld Getty Images

GEEN WOORDEN MAAR DADEN

Zorghelden: ziekenhuispersoneel gaat in de weekenden werken om wachttijden te verkorten

Anne-Flore MullerGetty Images

Door de overvolle ziekenhuizen in verband met corona zijn er naar schatting 320.000 minder operaties uitgevoerd tussen maart 2020 en mei 2021. Om de opgelopen wachttijden weg te werken, maken veel ziekenhuizen dan ook een grote inhaalslag. De oplossing? In de avonduren én weekenden werken.

Het hardwerkende zorgpersoneel wordt niet voor niets omschreven als ‘zorghelden’.

Lange wachttijden

Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat er een fikse achterstand is opgelopen door de opmars van het coronavirus. Wereldwijd - dus ook in Nederland - lagen de ziekenhuizen vol met besmette mensen. Hierdoor werden allerlei geplande operaties flink uitgesteld, met hoge wachttijden als gevolg. Dit geldt voornamelijk voor orthopedie, kno, gynaecologie, urologie en plastische chirurgie, omdat deze zorg vaak niet acuut maar planbaar is.

Eerst uitrusten

Om deze wachttijden terug te dringen, besluiten veel ziekenhuizen nu andere werktijden in te voeren. Zowel in de avonduren als in de weekenden zal er gewerkt worden, in de hoop de wachttijden terug te dringen. Wel geeft een aantal ziekenhuizen hun personeel eerst rust, om bij te komen van de intense coronaperiode.

Extra werk met een doel

In sommige ziekenhuizen, zoals het Erasmus te Rotterdam, worden operatiekamers al benut in de avonduren. “Het betekent dat personeel extra moet werken, maar mensen zijn bereid dat te doen. Het is extra werk met een doel”, stelt Johanneke Mulder, directeur OK aan het AD. “Dat maakt het anders dan covid, waarbij onduidelijk was hoe hoog de piek zou zijn en hoe lang de extra inzet nodig was.”

Toch besluiten de meeste Nederlandse ziekenhuizen het nieuwe beleid pas te starten vanaf september 20201. Hoe lang deze aangepaste werktijden nodig zijn om de achterstanden in te lopen, is nog niet duidelijk.

Helden in de zorg aan het woord: hoe is het om in de zorg te werken in tijden van corona?

Bron: Lindanieuws, AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden