null Beeld

Zorgmedewerkers doen boekje open: personeel te zwaar belast

Hoewel het coronavirus zeker nog niet verdwenen is in Nederland, is het op de ic's wel eindelijk wat rustiger. En dat is maar goed ook. Het overgrote deel van het zorgpersoneel geeft aan dat zij te zwaar belast zijn tijdens de coronacrisis. 

Online redactie Libelle

Dat blijkt uit een enquête die door ruim 6.600 zorgmedewerkers is ingevuld.

Zorgmedewerkers

Het onderzoek kwam vanuit het tv-programma Hollandse zaken van Omroep Max en vakbond FNV. Daaruit blijkt dat het zorgpersoneel zelf aangeeft dat zij veel te zwaar belast zijn tijdens de coronacrisis. Een kwart van het zorgpersoneel wil nu minder gaan werken of zelfs stoppen, terwijl mensen in de zorg juist zo hard nodig zijn.

Drukte nog niet voorbij

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong geeft aan dat de werkbelasting van het zorgpersoneel echt veel te hoog is. "Veel verpleegkundigen hebben ten tijde van corona moeten bijspringen op de intensive care, waardoor de overige zorg stil lag en er werk is blijven liggen. Dat moet nu alsnog worden uitgevoerd", vertelt ze. "De drukte is bepaald nog niet voorbij."

Applaus voor de zorg

In de enquête werd ook gevraagd naar de meningen over het applaus voor de zorg, dat op 17 maart georganiseerd werd. Mensen applaudisseerden om de zorgverleners een steuntje in de rug te bieden omdat zij dag en nacht aan het werk waren. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat zij daar toch een dubbel gevoel over hebben. Bijna 1 op de 7 medewerkers gaf aan zich hier zelfs aan te ergeren, omdat een financiële beloning lang uitbleef.

Bonus

Inmiddels is die financiële beloning wel rond. De vakbond is dan ook te spreken over de eenmalige bonus van 1000 euro netto die het personeel ontvangt. Maar FNV ziet liever ook nog dat het personeel 5 procent meer salaris krijgen, waardoor zij maandelijks minimaal 200 euro meer zullen verdienen.

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden