Zoveel alcohol blijft er in je gerecht achter na het koken Beeld Getty Images
Zoveel alcohol blijft er in je gerecht achter na het kokenBeeld Getty Images

Zoveel alcohol blijft er in je gerecht achter na het koken

Risotto, kaasfondue, beer can chicken: er zijn heel wat gerechten (en sauzen) waarin drank een rol speelt. Maar hoe veel alcohol blijft er eigenlijk daadwerkelijk over in het gerecht op je bord?

Lizette van LoenenGetty Images

Water kookt bij honderd graden Celsius, alcohol al bij 78 graden Celsius. Het lijkt dus logisch dat een groot deel van de alcohol in de lucht verdwijnt bij het koken. Niets is echter minder waar. Zolang het gerecht waar de alcohol inzit nog (deels) vloeibaar is, kun je er vanuit gaan dat er nog restjes alcohol in aanwezig zijn. Hoeveel alcohol er achterblijft, hangt helemaal van het gerecht en de bereiding af.

Flamberen

Ga je je gerecht flamberen, dit kan alleen met drank met een minimaal percentage van veertig procent alcohol, blijft er na het verhitten minimaal 75 procent alcohol over. Dat betekent dat er slechts 25 procent van is verdampt.

Koken of stoven

Als je een gerecht met alcohol even laat koken of stoven, verdampt er echter meer alcohol. Na twee uur stoven, is negentig procent van de alcohol verdampt. Bij vijftien minuten koken is veertig procent van de alcohol uit het gerecht verdwenen.

Bron: AD.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden