null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zóveel kilo's afval gooiden we extra weg tijdens de coronacrisis

Had je tijdens de coronacrisis meer last van opruimwoede dan daarvoor? Je bent niet de enige. Volgens nieuwe cijfers van het CBS gooiden we per persoon in 2020 zo'n 30 kilo meer afval weg dan in 2019. Dit komt vooral door klussen in huis en in de tuin en door het thuiswerken.

Opruimwoede

Afgelopen jaar waren we meer aangewezen op ons huis dan ooit tevoren en dat hebben de afvalbakken geweten. We gooiden afgelopen jaar per persoon 521 kilo afval de kliko in. In 2019 was dat nog 492 kilo. De toename van 6% lijkt een klein verschil, maar is toch de grootste stijging in 25 jaar. Hoe komt dat?

Klussen en thuiswerken

We zeiden al dat de toename vooral komt door klussen in huis en in de tuin. Veel mensen zullen herkennen dat je door het thuiszitten meer behoefte voelt om iets te doen aan je verkleurde muren en uit de hand gelopen struiken. Daarbij zijn we door het thuiswerken ook meer gaan weggooien: dingen die normaal bewaard zouden blijven op de werkplek, belanden bij jou thuis in de prullenbak.

Verplaatst afval

Het is daarom goed om te weten dat de hoeveelheid afval afkomstig van werkplekken als kantoren juist afnam, net als het afval bij restaurants en andere horecagelegenheden. Ook dat afval verplaatste zich naar de huis-, tuin- en keukenkliko.

De milieustraten konden ook merken dat mensen harder aan het werk waren in en om hun huis. Ook hier kwam meer tuin- en klusafval terecht. Tot slot nam ook de hoeveelheid restafval toe, waar onder ook vaak klusrestanten vallen.

Ook aan de klus? Met de tips uit deze video wordt verven een stuk makkelijker:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden