null Beeld

Zoveel leed: nieuwste ‘Steenrijk, straatarm’-aflevering zorgt voor emotie en een boel kippenvel

Dat het verschil tussen arme en rijke gezinnen in Nederland nog altijd groot is, heb je op woensdagavond met eigen ogen kunnen zien in de nieuwste aflevering van Steenrijk, straatarm. Libelle's Renée keek ook en schrok toen ze ontdekte dat het arme gezin een jaar kan leven van het weekbudget van het rijke gezin.

Renée Mulckhuijse

Een week van huis, haard én budget wisselen is niet niks. Zeker niet als je gewend bent om van € 2.000,- te leven en het nu met € 40,- moet doen. Toch is het de realiteit voor meubeltycoon Mark en horeca-ondernemer Roos. Zij verlaten hun droomhuis met Duits wagenpark voor een bescheiden hoekhuis twee uur verderop. Daar woont de alleenstaande vader Frank met zijn twee kinderen.

Emotioneel verhaal in Steenrijk, straatarm

Nu kost het mij niet heel veel moeite om een traantje weg te pinken bij een televisieprogramma, maar niet eerder kreeg ik het bij een aflevering van Steenrijk, straatarm zo kwaad. Niet alleen gaat het slecht met de gezondheid van Frank nadat hij afgekeurd werd door zijn versleten knieën, hij vertelt ook open over hoe zijn vrouw hem na 27 jaar verliet en hoeveel hij nog steeds van haar houdt. Tot overmaat van ramp ging het met zijn financiën net zo slecht als in de liefde, waardoor het gezin maar vier tientjes per week heeft te besteden.

Dochter Annemiek en zoon Christiaan hebben nog altijd moeite met de scheiding van hun ouders. Wie zelf ook kind is van gescheiden ouders krijgt ongetwijfeld een warm gevoel bij de hechte band die Frank met zijn kinderen heeft. Kaartjes met 'Lieve papa, je bent mijn rots in de branding' zorgen niet alleen voor tranen bij Frank zelf, maar ook ik voel ze achter mijn ogen branden.

Vriendschappelijk koppel

Voor alles is een eerste keer. Waar je normaal koppels en gezinnen ziet die het experiment aangaan, doet nu een bevriend koppel mee. Mark en Roos leerden elkaar kennen via online dating en kwamen er al snel achter dat ze een innige klik hebben. Op vriendschappelijke basis. "Die vriendschap is zo hecht en close. We zijn echt maatjes geworden."

De aflevering hangt van tranen aan elkaar. Mark heeft een eetstoornis gehad, terwijl Roos op haar beurt twee keer van longkanker genezen is. Maar de emoties komen er pas echt uit als Mark het weekbudget ziet. Dat is namelijk € 1960,- minder dan dat hij zelf uitgeeft. "Als je ziet dat zo'n gezin zoveel leed heeft gehad en dan ook nog moet rondkomen van zo weinig geld... Dat is confronterend."

Aflevering komt binnen

Ook bij Frank rollen de tranen over zijn wangen als hij maar niet uitgeteld raakt. De € 2000,- die voor hem op tafel ligt in dat prachtige huis in Amsterdam-Noord is het geld waar hij een jaar van rond moet komen. En geloof me als ik je vertel dat die wel even binnenkomt, hoor. "Ik hou zoveel van jullie", vertelt de liefdevolle vader tegen zijn kinderen. "Wat die mensen in een week opmaken, maken wij in een jaar op", is de harde conclusie van Annemiek. Heeft iemand een tissue?

Bingo

Natuurlijk blijft het Steenrijk, straatarm en is het naast de emotionele verhalen ook een kwestie van je bingokaart volkrijgen. Het rijke gezin wordt zoals iedere week meteen in het diepe gegooid en vraagt zich peinzend tijdens het boodschappen doen af hoe mensen het toch voor elkaar krijgen om voor zo'n klein budget eten op tafel te krijgen. Het arme gezin krijgt zoals gewoonlijk een metamorfose bij de kapper, luxe maaltijden aan huis (het liefst in de vorm van een dure thuisbezorgd-maaltijd of een chefkok) en shopt zich een ongeluk in de stad om eindelijk nieuwe kleding te kopen.

Hoewel ik aan het einde van de aflevering wederom BINGO! kan roepen, is dit een aflevering die ik niet snel zal vergeten. Het zijn stuk voor stuk lieve mensen en hoe erg Mark het arme gezin een week vol luxe gunde, zo gun ik en menig kijker met mij hen dat ook. Je kunt de aflevering hier terugkijken.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Steenrijk, straatarm aflevering 11-11-2020

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden