null Beeld

Zóveel mensen overlijden in Nederland jaarlijks door een ongelukkige val

Het aantal mensen dat om het leven komt door een val is de afgelopen jaren aardig gestegen. Waar er in 2014 nog gemiddeld 8 mensen per dag stierven door een ongelukkige val, waren dat er in 2018 al bijna 13. In totaal waren er vorig jaar 4628 noodlottige ongevallen door een val, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Erandi Godinez

Het zijn met name ouderen die overlijden door een val. Ruim driekwart van de overledenen was namelijk 80 jaar of ouder.

Broze botten

Dat er vooral in deze leeftijdscategorie noodlottige ongevallen voorkomen, is natuurlijk niet zonder reden. Als ouderen vallen hebben ze nu eenmaal sneller letsel. Dit heeft onder andere te maken met hun broze botten. Hoe ouder, hoe groter het risico is dat je de gevolgen van een val niet overleeft.

Oorzaak stijging

De stijging in het aantal doden door valpartijen komt volgens het CBS deels doordat het aantal ouderen in Nederland toeneemt. Toch is de toename niet alleen toe te schrijven aan de vergrijzing. Ook na correctie voor de veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking is er namelijk een stijging te zien.

Langer alleen wonen

“Dat is wel opvallend”, zegt Dick ter Steege van het CBS in het NOS Radio 1 Journaal. “Iemand van 90 jaar heeft nu meer kans om te overlijden na een val dan iemand van 90 jaar tien jaar geleden.” Een oorzaak van de stijging is dat ouderen langer alleen thuis blijven wonen.

Valpartijen in de badkamer

Het gaat in de CBS-cijfers overigens alleen om ongelukken waarbij iemand valt, struikelt of uitglijdt. Vallen met een fiets, brommer, scootmobiel of ander vervoermiddel zijn niet meegenomen bij de cijfers. De meeste mensen vallen in de badkamer.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden