null Beeld

Zoveel statiegeld ga je straks betalen voor een blikje (fris)drank

Na lang wikken en wegen is het nu toch echt een feit: per 31 december 2022 betaal je statiegeld voor een blikje frisdrank, water of bier.

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. Ze heeft dit besluit genomen omdat het aantal lukraak weggegooide blikjes is toegenomen.

2 miljard blikjes

Ieder jaar gaan er maar liefst 2 miljard blikjes over de toonbank. Daarvan verdwijnen 150 miljoen in de natuur. Dat zijn volgens de staatssecretaris ongeveer 25 olympische zwembaden. "Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd.” Het doel van de maatregel is dan ook die 2 miljard blikjes in te zamelen en te recyclen.

15 eurocent

Het kabinet kwam eerder al met het idee, maar producenten konden deze regel toen nog afwenden als ze ervoor zorgden dat het aantal blikjes in het milieu met 70% zou dalen ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017. Dat is helaas niet gelukt: het aantal blikjes is zelfs met 27% toegenomen.

En daarom hakt Van Veldhoven de knoop nú al door en bedraagt het statiegeld straks 15 eurocent. De drankensector en supermarkten krijgen nog wel genoeg tijd om zich hier op voor te bereiden, vandaar dat maatregel pas op 31 december 2022 wordt ingevoerd. Voor horecabedrijven en kleine verkopers zal een uitzonderingssituatie gelden. Zij hoeven de blikjes niet in te nemen.

Plastic flesjes

Per 1 juli dit jaar wordt er wel al statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes. Dat was eerder al besloten door het kabinet. Mensen betalen dan 15 eurocent extra, maar dat geld krijgen ze terug zodra ze het flesje inleveren. Uit onderzoek blijkt dat bij dat bedrag 70 tot 90% van de blikjes en flesjes wordt ingeleverd, zegt Van Veldhoven.

Een week lang volledig plasticvrij leven, is dat te doen? Libelle's Lieke probeerde het:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden