null Beeld ANP
Beeld ANP

Zus Nicky Verstappen: “Écht gelukkig word ik nooit meer”

Femke Verstappen (28) heeft op z'n zachtst gezegd een bewogen jaar gehad. Een bewogen léven, sinds haar broertje Nicky dood gevonden werd op 10 augustus 1998.

Faye HeijnisANP

"Écht gelukkig word ik nooit meer", vertelt ze in een interview met Viva.

Jos B.

De zaak van Nicky Verstappen werd dit jaar met succes heropend: er was een dna-match gevonden met Jos B., tegen wie momenteel een rechtszaak loopt. Een sprankje hoop voor Nicky's familie. Zo ook voor zijn zus Femke, die inmiddels moeder is van een zoontje. In het interview vertelt ze onder andere hoe ze na de dood van Nicky werd gepest en uit haar dorp werd weggekeken.

Hand boven het hoofd

"In het begin leeft iedereen mee, maar daarna begonnen de onderzoeken en is er veel uit het verleden van Heibloem naar boven gekomen", vertelt Femke over het dorp waaruit ze werd weggekeken. "Met name over de pedofilie van de kamp-oudste van het kamp waar Nicky is verdwenen. Deze man was bij sommigen heel geliefd, ze hebben hem de hand boven het hoofd willen houden."

Anti-Femke

Femke weet nog goed dat ze veel gepest werd op school en in de pauzes alleen zat. "Ik werd steeds minder uitgenodigd op feestjes en op het laatst had ik helemaal geen vriendjes en vriendinnetjes meer. En dat was nog maar het begin. Op den duur kwamen er zelfs een soort anti-Femke clubjes. Maar goed, ik bén natuurlijk ook heel erg veranderd door wat er is gebeurd."

Kwaad

Hoe Femke de dagen omschrijft waarop het gezin te horen kreeg dat Nicky vermist was en vervolgens dood werd aangetroffen, gaat door merg en been. "Ik dacht toen nog dat Nicky vast ergens zat te kniezen omdat er iets was gebeurd of zo, want hij had altijd enorme heimwee. Het woord moord kwam in ieder geval níet in me op, ik was pas zeven. Ik weet nog wel dat mijn ouders 's avonds terugkwamen zonder Nicky, en dat ik daar héél kwaad om was. Die avond sliepen we met z’n drieën in een bed. Of slapen – ik denk niet dat mijn ouders geslapen hebben. Zodra het begon te schemeren zijn ze weer opgestaan om verder te zoeken." Ook omschrijft ze over hoe haar moeder door haar knieën zou zijn gezakt toen ze het nieuws hoorde dat Nicky dood was en haar vader boos tegen een auto schopte.

Deken van verdriet

"Door de jaren heen heb ik ze steeds meer zien aftakelen", vertelt Femke over haar ouders. "Écht gelukkig word je nooit meer. (...) Het verdriet is er gewoon altijd. Soms op de voorgrond, soms op de achtergrond. (...) Ik heb ook last van stemmingswisselingen, er zijn dagen dat ik opsta en weet: dit wordt niks. Dan ligt er echt een deken van verdriet om me heen. En dat heeft niet alleen met mijn eigen verdriet te maken, maar ook met de zorgen om mijn ouders."

Gemis met kerst

Nee, over dit verlies komt de familie nooit meer heen. En de kerstdagen zullen ook nooit meer hetzelfde zijn. "Ik vind het heel gezellig en we komen dan ook allemaal samen enzo, maar er is dan ook altijd iemand heel erg níet."

Haat

Dat Jos B. zijn lippen tot nu toe stijf op elkaar houdt over zijn betrokkenheid bij de dood van Nicky, kan Femke niet verkroppen. Ze wil tot in detail weten wat er met hem is gebeurd. "Ik hoop gewoon zo dat hij er niks van heeft meegekregen." Wat voor straf Jos B. ook krijgt opgelegd: als het aan Femke ligt, zal het nooit hoog genoeg zijn. "Of ik Jos B. haat? Het is wel iets meer dan haat. (...) Van mij mag hij de rest van zijn leven in een kleine betonnen cel zitten. Dat lijkt me het allerergst voor een natuurmens."

Zon

Ze omschrijft haar zoontje Daan als 'het zonnetje in mijn leven'. "En in het leven van mijn ouders, dat is heel fijn om te zien. Maar we hebben pas écht rust als de dader zijn straf heeft gekregen."

Bron: Viva. Beeld: ANP

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden