Pregnant, vrouw, zwanger Beeld Pexels
Pregnant, vrouw, zwangerBeeld Pexels

Zwanger en corona? Pas dan op voor een aangetaste placenta, waarschuwen onderzoekers

Eerder bleek al dat zwangeren een verhoogde kans hebben om op de ic terecht te komen, als ze besmet zijn met het coronavirus. Nu blijkt ook dat het virus ernstige gevolgen voor de baby kan hebben. Zelfs als je je nauwelijks ziek voelt.

RedactiePexels

Het coronavirus kan leiden tot een kapotte placenta. Dat hebben Nederlandse onderzoekers ontdekt.

Coronavirus gevaarlijk voor baby?

In ieder geval een kindje is overleden doordat de placenta werd aangetast door het coronavirus. Dat zegt gynaecoloog​-perinatoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC tegen RTL Nieuws. Hij werkte mee aan een onderzoek over corona bij zwangerschap, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Viruses.

Onderzoek naar zwangerschap en coronavirus

De onderzoekers kwamen op het spoor van de aangetaste placenta, doordat een vrouw tijdens de eerste coronagolf werd opgenomen in het Erasmus MC omdat ze haar kindje niet meer voelde bewegen. Ze had op dat moment zelf geen coronaklachten meer.

De baby werd gehaald met een spoedkeizersnede en overleefde het. Na onderzoek bleek de placenta geïnfecteerd met het virus. De baby kreeg door de aangetaste placenta nauwelijks zuurstof meer.

Na dit incidenten besloot het ziekenhuis de placenta’s van alle zwangeren die corona hadden gehad tijdens de zwangerschap op te sturen naar een patholoog. Bij vier van de zesendertig placenta’s werden afwijkingen gevonden die de onderzoekers nooit eerder hadden gezien.

Beweegt de baby minder?

“Er bevallen ook vrouwen met bijvoorbeeld een griepinfectie. Maar dan zit het virus nooit in de placenta. De hoeveelheid vrouwen bij wie dit nu is aangetroffen en de ernst ervan vinden wij erg zorgwekkend”, aldus Schoenmakers tegen RTL Nieuws.

Het lastige is dat je als zwangere niet voelt wanneer de placenta geïnfecteerd raakt met corona. Ook zegt hoe ziek je zelf bent, niets over het risico voor de baby.

Het is daarom vooraal belangrijk goed op te letten of de baby beweegt. Een baby die voldoende zuurstof en voeding heeft, beweegt elke dag een aantal perioden flink.

Bron: Ed.nl, RTV Rijnmond, RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden