Colorado Beeld Getty Images
ColoradoBeeld Getty Images

Ojee, niet weer

Zware regenval van zaterdagavond levert mogelijk nieuw weerrecord en wateroverlast op

Komt het weer van deze zomer je de neus uit? Dan hebben we niet zulk fijn nieuws. Zaterdagavond staat er zo'n grote dosis regen op de planning, dat het wel eens een nieuw weerrecord én wateroverlast kan opleveren.

Eva BredaGetty Images

Zaterdag staat er goed weer op de planning. Met regelmatig zon en temperaturen rond de 25 graden, is het een perfecte dag om naar buiten te gaan. Maar geniet maar extra goed van dat mooie weer: het is niet van lange duur.

's Avonds

In de avond kun je jezelf beter in een kleedje op de bank wikkelen: het wordt namelijk snertweer. Vanuit het zuidwesten trekt een lagedrukgebied met een koufront over het land. Dat betekent niet alleen dat de zomerse temperaturen snel zullen dalen, maar ook dat het behoorlijk kan gaan regenen en onweren.

Buien

Rond middernacht breekt de lucht open en vanaf dat moment zal het naar alle waarschijnlijkheid met bakken uit de hemel vallen. De regenval zal 's nachts over het land trekken en tegen de ochtend het noorden van Nederland hebben bereikt.

In het zuidoosten kunnen de buien gepaard gaan met zware windstoten en hagel. Verder is het vooral een nadeel dat de regenwolken langzaam overdrijven. Daardoor blijven de buien lang op één plek hangen, wat voor zware neerslag kan zorgen.

Weerrecord

Regionaal kan er 30 tot 50 millimeter regen vallen, met wateroverlast als gevolg. In het noordwesten van het land zou er zelfs 50 tot 100 millimeter neerslag kunnen vallen. Bij meer dan 50 millimeter neerslag, spreken we van ‘zware neerslag'. Deze zomer zijn er al 14 dagen met zware neerslag geweest. Als er dit weekend ook sprake gaat zijn van zware neerslag, wordt een weerrecord verbroken. 15 dagen zware neerslag in één zomer is nog nooit voorgekomen sinds de weermetingen.

Echt een fijn weerrecord is dat niet. Het is dan ook te hopen dat we in augustus tóch nog wat zomerse dagen gaan zien of een heel zonnige herfst voor de boeg hebben...

De tip die je dit weekend wel nodig gaat hebben: zó blijft je make-up ook in de regen zitten.

Bron: Weer.nl.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden