null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

Zweedse kroonprinses Victoria doelwit van aanvallende advertentie in dagblad

In het Zweedse dagblad Dagens Nyheter verscheen een aantal dagen geleden een aanvallende advertentie. In deze paginagrote advertentie worden kroonprinses Victoria en haar vader koning Carl Gustaf bespot.

Op 27 december viel het dagblad met daarin de advertentie bij veel Zweden op de mat. Bij het zien van de pagina zal een grote groep lezers zich waarschijnlijk in hun kopje koffie verslikt hebben. De advertentie met daarin een flinke sneer naar de Zweedse royals liegt er namelijk niet om.

Striptekening

Op de pagina is een striptekening te zien van een donkerharige prinses en een donkerharige koning. Zij staan voor een sprookjesachtig kasteel. Voor de lezers van het blad is het geen raadsel: hier worden hun koning en kroonprinses mee bedoeld. Boven de tekening staat in grote letters: "Vind je ook niet dat prinsessen en koningen meer thuis horen in sprookjesboeken dan in de grondwet?".

De maker onthult zich

Het is duidelijk dat deze aanvallende advertentie komt van tegenstanders van de monarchie. Over de vraag wie de striptekening gemaakt heeft, hoeven de Zweden ook niet lang te peinzen. Op de dag van publicatie onthult de maker zich namelijk op Twitter. Het is Jessica Schedvin, die zichzelf in haar Twitter biografie omschrijft als 'Makthavare's hoofdredacteur met ouderschapsverlof en lerares Zweeds'. Ze schrijft in haar tweet: "Je kunt deze advertentie vandaag in Dagens Nyheter zien. Ik heb eraan gewerkt en ben er super-duper-trots op". De advertentie werd gefinancierd door de Republikeinse Vereniging, een initiatief dat is gericht op het afschaffen van de monarchie en het creëren van een republikeinse regeringsvorm.

Reacties van het volk

Op de advertentie zijn een heleboel reacties gekomen. En daar mogen de Zweedse royals blij mee zijn, want Zweedse Twitteraars laten massaal weten dat ze achter het koningshuis staan. De bedenkers van de advertentie lijken hun doel dus niet te hebben bereikt: de Zweden staan tot op de dag van vandaag achter de monarchie en degenen die haar vertegenwoordigen.

Zo zag prins Daniel van Zweden er vroeger uit

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Gala. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden