Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Jubileumboek

Libelle is al 80 jaar 40.

Speciaal daarvoor maakten we een boek over de redactie van Libelle. Want wat is nou het geheim van Libelle? Hoe komen we aan ideeën? Wat is het echte hart van Libelle? Een prachtige redactie-binnenkijker omdat we jarig zijn. Om te bewaren en als inspiratiebron te gebruiken. Abonnees ontvangen het jubileumboek automatisch in de bus. Wil je het boek ook ontvangen?

Koop het hier voor €4,95

Advertentie

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: is het beter om met óf zonder kussen te slapen?

Lig je ’s nachts veel te woelen? En heb je ’s ochtends steeds rug- en nekpijn als je wakker wordt? Dan vraag je je misschien af of dat iets met je kussen te maken heeft. Wat is eigenlijk beter: met óf zonder hoofdkussen slapen?

We vroegen het aan fysiotherapeute Steffie Schoenmakers.

Advertentie

Ondersteuning

Kussens zijn niet alleen zachte hoopjes die je bed er gezellig uit laten zien. Het heeft een paar belangrijke taken. “Een goed hoofdkussen zorgt voor de ondersteuning van je nek, maar ook je rug, schouders en hoofd”, legt Schoenmakers uit. Als je op een plat oppervlak ligt, zoals je bed, kan een kussen helpen de natuurlijk ronding van je nek te ondersteunen. Het zorgt ervoor dat je comfortabel ligt. En dat is best belangrijk, aangezien je er meerdere uren achter elkaar doorbrengt. “Maar het type kussen hangt af van je slaaphouding.

Rug of zijslaper

Vooral voor zijslapers is het volgens de fysiotherapeute belangrijk om mét hoofdkussen te slapen. “Als je naar een liggend persoon kijkt, zijn de schouders veel breder dan het hoofd”, zegt ze. “Het hoofdkussen is dan van belang om de ruimte tussen je nek en het matras op te vullen. Dit geldt eigenlijk ook voor het slapen op de rug, alleen is deze ruimte dan wat kleiner.” Door je hoofd in beide gevallen op een verhoging te leggen, vul je de ruimte en kun je zowel je nek als schouders ontspannen.

Zonder kussen

“De enige slaaphouding waarbij een hoofdkussen juist negatief kan werken, is wanneer je op je buik slaapt. Wanneer je dan op een kussen slaapt, ligt je hoofd in een onnatuurlijke houding. Zeker bij een dik kussen.” Dit kan die nek- of rugpijn veroorzaken. In dat geval kun je het beste zonder kussen slapen. Maar het slapen op je buik heeft verder geen voordelen. “Het is de meest onnatuurlijke houding voor de gehele rug.” Er komt zo meer spanning op je spieren en gewrichten te staan, wat kan leiden tot pijn in je nek en rug. Op je buik slapen met een kussen is helemaal funest omdat het voor nog meer spanning op de nek zorgt.

Slaap lekker: vanaf nu lig je nooit meer op een plat hoofdkussen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Keuringsdienst van waarde: “Doe pannen met anti-aanbaklaag weg”

Iedereen heeft wel een pan met anti-aanbaklaag in de keuken liggen. Toch kun je deze volgens de Keuringsdienst van Waarde maar beter weggooien. 

Na een klein onderzoek komen zij erachter dat de anti-aanbaklaag schadelijk kan zijn voor onze gezondheid.

Advertentie

Vogels

In de uitzending van donderdagavond komen de journalisten een opmerkelijke tekst tegen op de gebruiksaanwijzing van deze pannen. Er staat namelijk dat als de pan te heet wordt dampen vrij kunnen komen die gevaarlijk zijn voor vogels. Wat voor dampen zijn dit? En zijn deze wel echt alleen gevaarlijk voor vogels?

Gevaarlijke dampen

“De anti-aanbaklaag is teflon. Die teflon is eigenlijk veilig, dat is een soort plastic. Zolang je vet in de pan hebt zitten, kom je tot 250 graden en is er niks aan de hand”, legt chemicus Jacob de Boer uit. “Maar als je de pan per ongeluk zónder vet op het gas zet, kan deze heter worden. Wel tot 400 graden. Dan komen er uit de teflon brokstukjes vrij en die zijn extreem giftig. Oók voor de mens.”

Vogels gaan meteen dood door deze dampen, maar dat neemt niet weg dat wij er ook voor moeten oppassen. Het advies is dan ook om geen pannen met krassen en schilfers in de laag te gebruiken. Je krijgt dan namelijk kleine stukjes teflon binnen.

Pannen weggooien

Maar eigenlijk kun je ze het beste helemaal wegdoen. Niet alleen de dampen kunnen schadelijk zijn, er zit namelijk ook PFAS in. Dit zijn chemicaliën die zorgen voor een anti-aanbaklaag of vetvrije bakpapier. Het probleem is alleen dat deze chemicaliën niet meer afbreken en dus in het milieu blijven zitten. “We weten steeds meer van deze chemicaliën. Onder andere dat ze waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Het is belangrijk dat we ze niet meer gebruiken”, zegt van staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Ze wil dan ook dat deze stoffen verboden worden. “Het einde van de anti-aanbakpan zoals we hem nu kennen zou wel in zicht moeten zijn.”

Er is inmiddels ook al een verband gevonden tussen PFAS en aandoeningen in het lichaam, zoals nier- en teelbalkanker, schildklier-aandoeningen en een verhoogd cholesterol.

Alternatieven

Maar welke pan kun je dan wel veilig gebruiken? De Keuringsdienst van waarde heeft naar een aantal alternatieven gekeken. Een keramische pan met anti-aanbaklaag wordt gemaakt van silicium, een materiaal dat veel in de natuur is te vinden en voorkomt in zand en steen. Deze pannen zijn een stuk beter voor je gezondheid én voor het milieu. En anders kun je altijd nog voor gietijzeren pannen gaan. Dit zijn een van de meest duurzame pannen die er bestaan. Een groot voordeel is dat gietijzer tegen zeer hoge temperaturen kan en door de samenstelling de warmte goed verdeeld wordt.

Zó krijg je een aangekoekte pan weer brandschoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Keuringsdienst van Waarde. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: bijzondere dag voor Marieke Elsinga en Roxeanne Hazes deelt eerlijke foto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. Dit artikel wordt aangevuld.

Advertentie

Inpakken maar

Vrijdag is een bijzondere dag voor Marieke Elsinga. De presentatrice deelt op Instagram een foto waarop ze met een bak koffie tussen de verhuisdozen staat. “Het gaat beginnen!”, schrijft ze bij het plaatje. Op Valentijnsdag 2020 maakte Marieke bekend dat ze tot over haar oren verliefd is op Sander. Iets meer dan een jaar later gaan de twee tortelduifjes samenwonen. Onder het plaatje stromen de felicitaties van volgers binnen:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marieke Elsinga (@mariekeelsinga)

Droomrol

“Een kans uit duizenden, die ik met beide handen heb gegrepen”: Marlijn Weerdenburg deelt mooi nieuws op haar social kanalen. Vanaf september is ze te zien in de rol van Diana in de musical Diana en zonen. En trots dat ze is! “Ik droom, hunker, verlang er al maanden naar om het van de daken te schreeuwen. Nu is het dan eindelijk zo ver.”

‘Ik zie je’

Roxeanne Hazes slingert donderdagavond een pure en goudeerlijke foto de wereld in. “Shoutout naar alle mensen die van zichzelf proberen te houden in een maatschappij die je vertelt dat niet te doen”, schrijft ze bij het plaatje waarop ze haar striae toont. “I see you.”:

Tijd voor een fuif

Feest in huize Werk-Koningsberger deze vrijdag. Scottie, het dochtertje van presentatrice Saar Koningsberger en haar vriend Martijn, blaast alweer drie kaarsjes uit. “Och kleine kriel, wat is het feest. Niet alleen vandaag, maar elke dag met jou”, schrijft haar apetrotse moeder bij een lief filmpje:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

José Rozenbroek: "Stikjaloers was ik toen mijn zus naar een kostschool mocht"

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle een column over wat haar opvalt en waarover ze zich opwindt

Als kind wilde ik dolgraag naar kostschool. Net als Pitty – Pitty uit de boeken van Enid Blyton, wie kent haar niet? – wilde ik mijn schooltijd doorbrengen in een majestueus gebouw met torens, hoog op de kliffen van Cornwall. Ik verlangde vooral naar het bijbehorende, uit de rotsen gehouwen zwembad waar ’s nachts stiekem zwempartijtjes gehouden werden. Pitty moest vaak blokken voor examens, maar sloot ook onverwoestbare vriendschappen, haalde streken uit met leraressen en maakte intriges mee met meisjes die proefwerken stalen of elkaar jaloers onderuit schopten tijdens een potje lacrosse: een balspel dat gespeeld werd met een hockeystick met een mysterieus netje eraan.

Advertentie

Stikjaloers

Al die dingen wilde ik ook. Stikjaloers was ik toen mijn lastige oudere zus die eeuwig met mijn moeder overhooplag, na lang zeuren naar een kostschool mocht. Het werd voor haar alleen niet een kasteel in Engeland, maar een katholiek meisjespensionaat veertig kilometer verderop. Elke weekend kwam ze thuis en elke maandagochtend stond ze heel vroeg in mijn kast te rommelen voordat ze weer naar kostschool vertrok. ‘Niet mijn kleren stelen!’ riep ik dan vanuit mijn warme bed. Ze sliep daar in een ‘chambrette’, een klein kamertje afgescheiden door gordijnen op een grote slaapzaal. Dat was nog enigszins Pitty-ish, voor de rest leek Sint Joseph in Groenlo totaal niet op Mallory Towers. Er was geen zwembad en geen excentrieke ‘Mam’zelle’ die Frans gaf, er waren alleen maar oude strenge nonnen en een grote saaie kapel waar de meisjes vele uren op hun knieën doorbrachten. Dat viel dus vies tegen.

Prinses Alexia

Prinses Alexia (15) gaat na de zomer ook naar een internaat, het United World College of the Atlantic in Wales. Een twaalfde-eeuws kasteel in de heuvels met uitzicht op zee en een Harry-Potterwaardige eetzaal: alle kostschoolmeisjesromantiek is op voorhand aanwezig. Net als de rest van Nederland speculeer ik over het waarom van deze peperdure school (€80.000,- voor twee jaar) voor de tweede dochter van onze koning. Volgens krantenberichten zou deze school karaktervormend zijn, ‘en begrip en respect voor mensen uit andere culturen stimuleren’ – dat laatste vanwege de enkele vluchteling die tussen de andere steenrijke scholieren te vinden is en die daar met een beurs mag studeren.

Maar waarom Alexia wel, en Amalia niet? Zou Alexia ook Pitty hebben gelezen en haar ouders hebben gesmeekt haar naar kostschool te sturen? Zou ze veel ruziemaken met haar moeder? Ze lijken me allebei nogal pittige tiepjes. Is ze net als haar vader niet zo van het leren en garandeert deze school haar een middelbareschooldiploma? Of zou haar gedrag haar ouders zorgen baren? Ik denk aan de uitgelekte Tiktokfilmpjes waarin ze met haar vriendinnen expliciete dansmoves maakt op hiphopmuziek van rapper Flo Milli. Nu doen miljoenen meisjes over de hele wereld dat soort dansjes, maar bij deze puber die toevallig een bloedmooie prinses is, is dat toch nét wat pikanter.

Lekker ver weg

Onze koning ging overigens op zijn zestiende naar hetzelfde college. Achteraf zei hij erover: ‘Ik vond mezelf niet lastig, mijn ouders vonden zichzelf niet lastig, maar elkaar vonden we wel lastig.’ Ik houd het er maar op dat Alexia een recalcitrante meid is – niks mis mee, maar dat haar ouders het wel zo veilig vinden als ze haar wilde streken niet uithaalt onder het oog van hun kritische volkje dat elke stap van het koningsgezin nauwgezet volgt, maar lekker ver weg, in een kasteel in de heuvels, met uitzicht op zee.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien