Dagboek van Anne-Wil: “‘Mam, oud en nieuw is allang geen familiefeest meer’, zegt Manon” Beeld Libelle
Dagboek van Anne-Wil: “‘Mam, oud en nieuw is allang geen familiefeest meer’, zegt Manon”Beeld Libelle

PREMIUMDagboek van Anne-Wil

Dagboek van Anne-Wil: “‘Mam, oud en nieuw is allang geen familiefeest meer’, zegt Manon”

Oud en nieuw ziet er dit jaar anders uit dan andere jaren. Anne-Wil en Han zijn voor het eerst met z’n tweetjes. Dat roept nostalgische gevoelens op.

Tineke BeishuizenLibelle

Donderdag

Ik houd niet van geknal. Het scherpe geluid van een reeks rotjes doet me aan mitrailleurvuur denken. Ook schrik ik op van elke doffe dreun. De geluiden zijn niet anders dan voorgaande jaren, maar ik beleef ze anders. Telkens vraag ik me af hoe vluchtelingen uit oorlogsgebieden die in Nederland verblijven deze geluiden beleven. Ik kan me bijna niet voorstellen dat Oekraïners ook maar enig plezier beleven aan het knalvuurwerk, dat jaarlijks heviger wordt als ik de krant moet geloven. Plus natuurlijk het geluid van sirenes van politiewagens, ambulances en brandweerauto’s.

Maar soms is aan de hemel ineens een prachtig schouwspel zichtbaar van sterren en uiteenvallende boeketten in wonderlijke kleuren en prachtige bogen. Dat is het vuurwerk waar ik wél van houd, waarvan ik zaterdag samen met Han ga genieten, als we het spektakel door het zolderraam aanschouwen.

We vieren dit jaar voor het eerst in jaren oud en nieuw met z’n tweeën. Het is wel een beetje wennen. Of eerlijk gezegd heel erg wennen. Deze keer ga ik geen grote schalen met oliebollen en appel-flappen bakken. Ook maak ik geen gigantische oudejaarshuzarensalade in de vorm van een klok, waarvan ik de cijfers op de wijzerplaat uit rode bietjes sneed. Manon en Robbert hebben gekozen voor hun eigen oudejaarsgezelschap en de kleinkinderen gaan met vrienden op stap. Ik vind het echt te veel moeite om die dingen allemaal te maken voor alleen Han en mezelf.

“Mam, oud en nieuw is allang geen familiefeest meer”, zei Manon. “Je zit in december al zo vaak met je familie in een kring, oudejaarsavond is een avond om te gaan stappen en een hoop lol te hebben met je vrienden.” Dat weet ik best, want de laatste jaren was de familie al niet meer compleet op de laatste avond van het jaar. Toch doet het een beetje pijn dat mijn kinderen de voorkeur geven aan ander gezelschap dan het mijne. Nou ja, op hun leeftijd peinsde ik er ook niet over om saai thuis te zitten, terwijl het échte leven zich buiten afspeelde.

Zaterdag

Han en ik hebben ons dus voorbereid op een avondje samen. Er is iets leuks op de televisie, Han heeft heerlijke wijn geregeld en ik heb voor veel te veel geld heerlijkheden ingeslagen bij een delicatessenzaak. Voor de oliebollen en appelflappen heb ik een speciaal adresje. Mijn buurvrouw Caroline koopt ze daar al jaren. Ik weet dat ze verrukkelijk zijn en Han en ik delen er alvast eentje in de keuken.

Oudejaarsavond is vooral voor jongeren een uitbundig feest. Voor mensen van mijn generatie komt er een flinke portie nostalgie bij. Herinneringen aan dierbaren, die we zo graag nog bij ons zouden willen hebben. Aan tijden die voorgoed voorbij zijn. Aan plaatsen die we nooit meer zullen bezoeken, mensen die we zo graag nog eens zouden spreken... Nostalgie krijg je nu eenmaal gratis geleverd bij de oliebollen en het onvermijdelijke vuurwerk. Gelukkig nieuwjaar!

Meer lezen van Anne-Wil? Dat kan hier!

Anne-Wil heeft twee kinderen, zes kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een broodjeszaak.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden