Anne-Wil Beeld Libelle
Anne-WilBeeld Libelle

PREMIUMAnne-Wil

Ontdekken dat je dochter met haar vriendje naar bed gaat, is niet niks

Anne-Wil heeft twee kinderen, zes kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Dochter Manon barst in tranen uit tijdens een wandeling op de hei.

RedactieLibelle

Vrijdag

Die wanhopige blik van Manon, terwijl de tranen over haar wangen stroomden. Er is iets met Titia, dacht ik eerst, maar dan hadden we niet samen over de hei gelopen. Ruzie met Boy misschien? Dat zou kunnen. Haar baan kwijt? Is ook een optie. Of gedoe met Wil en Robbert?

In plaats van te praten, liep ze weer verder, haar hoofd een beetje gebogen. Ik kon niet zien of ze nog steeds huilde. Ze snufte, haalde haar neus op. “Heb jij een zakdoek bij je, mam?”, vroeg ze. Ik viste een pakje papieren zakdoekjes uit mijn jaszak. Manon wreef langs haar ogen en snoot haar neus. “Nou ja”, zei ze. “Het is ook zo… Wat moet ik er nou mee?” Weer stond ze stil en keek me aan. Arie kwam aanlopen en wreef haar kop langs Manons been, alsof ze voelde dat er iets aan de hand was.

“Het is Wil”, zei Manon. Ze bukte even om Arie te aaien. En toen kwam het verhaal. Hoe ze de kamer van Wil opruimde en onder het bed een gebruikt condoom vond. Hoe Wil woedend reageerde toen Manon erover wilde praten met haar. Ontdekken dat je dochter met haar vriendje naar bed gaat, is niet niks.

Om de een of andere reden had Manon tot dan toe het gevoel dat Wil er nog niet aan toe was. Misschien denken alle ouders dat wel. Ik herken het wel. Je blijft je kind heel lang zien als een kind, ook als ze dat eigenlijk allang niet meer zijn. Een onschuldig kind dat geen idee heeft dat er zoiets bestaat als sex. En gaat het uiteindelijk verder dan zoenen, dan wil je er in elk geval een mooi moeder-dochtergesprek over hebben. Kopje thee erbij. Samen aan tafel. Praten over de mooie kanten van liefde en sex én de gevaren ervan.

Nou, dat gesprek kwam er dus niet, want Wil reageerde furieus. Wat had haar moeder in haar kamer te zoeken? Waar bemoeide ze zich mee? Gevolgd door de woorden die Manon nog het meeste raakten. Woorden waaruit bleek hoe achtergesteld Wil zich voelt bij Boy, Titia en Robbert. Manon heeft belangstelling voor iedereen, behalve voor haar, had Wil geroepen en was de kamer uitgelopen zonder nog iets te zeggen. Dat was een paar weken geleden gebeurd.

“Ik wilde jou er niet mee lastig vallen, mam. Ik bedoel, dan ga jij maar lopen tobben, terwijl je er niets aan kunt doen. De sfeer in huis is om te snijden. Wil heeft zich helemaal teruggetrokken. Ze is beleefd, maar op een afstand. Ze is veel weg, zonder te zeggen waarnaartoe, en als ze thuis is, zit ze in haar kamer. Ik denk dat ze huiswerk maakt, maar misschien ook niet. Het erge is, ze heeft gewoon gelijk. Ik denk dat ik de anderen inderdaad meer aandacht geef. Titia heeft het nodig, Robbert zit in zak en as, omdat het niet goed gaat met hem en zijn vriendje en Wil… die is zo zelfstandig, die redt het wel. Mam, heb je nog een zakdoekje?”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden