Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Wit kussen van vilt

Het witte kussen van vilt is makkelijk zelf te maken. Neem twee lappen vilt van 52×52 cm. Stik op de ene helft een mooie vorm met zwart garen. Stik drie zijden van het kussen aan elkaar en stop de vulling erin. De laatste naad nog even dicht stikken en klaar is het kussen.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tranen bij emotioneel weerzien Twentse familie in 'All you need is love'

Al heel wat jaren herenigt cupido Robert ten Brink geliefden in All you need is love en helpt hij hier en daar een handje bij onbeantwoorde liefdes. Ook de aflevering van donderdagavond zat weer vol mooie (en af en toe een tikkeltje ongemakkelijke) momenten. Vooral het verhaal van de naar Canada geëmigreerde Nicole zorgt voor de nodige tranen thuis en op de buis.

De voormalig Twentse voelt zich schuldig tegenover haar ouders dat zij hun vijf maanden oude kleinzoon Lars nog nooit hebben gezien.

Advertentie

Liefde in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet All you need is love er uiteraard een tikkeltje anders uit. Geen studio bomvol klappende en vrolijk meezingende mensen die in spanning afwachten welke geliefden elkaar na lange tijd weer in de armen mogen sluiten. Geen herenigingen in het buitenland, en geen tour met de grote liefdesbus door Australië.

In plaats daarvan hebben de programmamakers het principe omgekeerd. Briefschrijvers in verre landen krijgen bezoek van een lokale cameraploeg en worden uitgenodigd om naar Nederland te komen. Zo zagen we donderdagavond hoe Nicole in haar woonplaats Edmonton in Noord-Canada werd overvallen met wel héél mooi nieuws.

Heimwee

In 2014 emigreerde de Nederlandse naar Canada voor de liefde. Omdat ze haar familie en vrienden al snel miste, beloofde haar vriend Corey om zo hard mogelijk te werken, zodat zijn Nicole zo vaak mogelijk naar Nederland zou kunnen reizen. Maar door corona heeft Nicole haar ouders inmiddels behoorlijk lang niet gezien. “We zouden met kerst naar Nederland, en nu weten we gewoon niet wanneer we die kant op kunnen”, vertelt ze geëmotioneerd.

Nicole en Corey kregen in 2020 hun zoontje Lars. Nicole voelt zich schuldig dat haar ouders hun kersverse kleinkind niet als baby hebben kunnen zien. “Dat knaagt iedere dag”, legt ze uit. Ze kan haar geluk dan ook niet op als Robert ten Brink haar vertelt dat alles is geregeld en ze haar ouders snel weer gaat zien. “Fantastisch!”

Emotioneel weerzien

Haar ouders Harry en José worden op hun buurt in Buurse met het mooie nieuws overvallen. Wanneer de presentator het koppel vertelt dat hij hun dochter heeft gesproken, begint het bij Harry langzaam te dagen. “Het kwartje valt nu”, zegt hij voorzichtig tegen zijn vrouw. Even later kunnen Harry en José hun dochter na anderhalf jaar weer in de armen sluiten, zien ze hun kleindochter Mila eindelijk weer én kunnen ze Lars voor het eerst vasthouden. De tranen rollen aan alle kanten over de wangen. Niet alleen bij de Twentse familie, maar ook bij de kijkers thuis.

Heb je de aflevering gemist? Hier kun je All you need is love terugkijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron & beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zorgenzoon - deel 36: "Begeeft Lars zich in deze heftige criminele kringen?"

Wegens ernstige gedragsproblemen wordt Lars op zijn vijftiende uit huis geplaatst en belandt in een instelling. Na anderhalf jaar is hij terug in zijn geboortestad Amsterdam, woont bij een begeleid wonen groep en zit op het ROC. Maar het is corona en aan online lessen doet Lars niet. Hij wordt van school gestuurd en hangt nog meer rond op straat.

Mei breekt aan. De dagen zijn warm. De wereld ziet er zonovergoten uit. Hoewel corona nog voortwoekert, dalen de besmettingscijfers en worden er versoepelingsmaatregelen aangekondigd. De wereld lijkt weer een beetje op te fleuren. Er komt extra financiële steun voor ondernemers en na de meivakantie openen de scholen hun deuren weer. Heerlijk, even een beetje lucht.

Advertentie

Straattaal

Lars waart nog dag en nacht door de straten en komt ieder weekend langs. Soms gaat dat aardig, maar meestal is hij gehaast, gestrest, vaag en voornamelijk bezig met zijn telefoon. Als ik hem hoor bellen, kan ik hem nauwelijks verstaan. ‘Waobenje? Osso?’ is de meest gehoorde uitspraak. Hij spreekt dit uit met een volleerd Surinaamse tongval. Er vallen meer woorden die ik niet ken. ‘Donnie, barkie, waggie, kieren’. Ik google ze op het Straatwoordenboek.nl. Zo leer ik dat osso thuis betekent, een donnie een tientje is, een barkie is 100 euro, een waggie is een auto en kieren betekent eten. Mijn zoon beheerst de straattaal tot in de puntjes. Voor de grap doe ik met wat vriendinnen een wedstrijdje straatwoorden raden. Ik win glansrijk. De dames zijn onder de indruk. Ik lach maar een beetje mee.

Achttien jaar

Toch gaat het niet alleen verkeerd, vindt zijn mentor Winfred, alias Balou de Beer (vanwege zijn gezellige berenbuikje). “Lars is vaker positief op de groep aanwezig, clasht niet meer zo vaak met de andere bewoners. Of met mij.” stelt de man. Ik geloof hem maar matig. Nu Lars geroyeerd is van het ROC, heeft hij nog meer tijd om op straat rond te hangen. Met lede ogen zie ik augustus dichterbij komen, de maand waarin Lars achttien jaar oud wordt. En Jeugdzorg haar handen van hem aftrekt. De Ondertoezichtstelling, die na maanden onderzoek en geschrijf van lijvige rapporten met veel bombarie werd afgegeven, zal dan ook als vanzelf worden opgeheven. Wat was dat in 2014 een stomme beslissing om Jeugdzorg naar de gemeenten over te hevelen in plaats van onder overheidsbeleid te laten en beter te reguleren. Nu is het de grote molensteen om de nek van iedere gemeente en correspondeert het beleid onderling totaal niet.

Zitzak

Ondertussen raast het leven voort. Ik werk, kook, was, strijk, poets, loop hard, maak racefietstochten met mijn eveneens gescheiden vriendin die tot mijn grote vreugde vlakbij woont op een knusse woonboot. Haar dochters zijn het huis al uit, studeren. Ooit gingen we met onze gezinnen samen op vakantie naar Ibiza, werd Lars van acht jaar verliefd op haar dochter van twaalf. Ach, those golden years.

We praten eindeloos op het dek van haar boot, gezeten in grote zitzakken, drinken koffie in het zonnetje. Ik durf voorzichtig naar de zomervakantie te kijken. Graag zou ik naar Ibiza gaan, met Bente. Heerlijk een beetje rondtuffen in een huurautootje met het dakkie naar beneden, van strandje naar strandje. Lunchen met de voeten in het zand, vis op het bord, een parelend wijntje in het glas. Maar Bente wil niet alleen met mij op vakantie, ze is bijna zestien en wil graag met een vriendin mee. Gelukkig ken ik nog een leuke gescheiden moeder wiens dochter goed klikt met de mijne. Alleen wil deze stuurse jongedame niet naar Ibiza, hoewel ze er nog nooit geweest is. Maar allee, er zijn nog veel meer leuke bestemmingen, mega veel interessante last minutes en stapels lege hotels die snakken naar gasten dus we spreken af nog even verder te zoeken.

Aangehouden

Mijn vakantiemijmeringen worden ruw verstoord door een telefoontje van Winfred alias Balou de Beer. Lars is door de politie aangehouden omdat hij samen met een vriend op een scooter reed, zonder scooterrijbewijs. En ze hadden een tasje met verdacht gereedschap bij zich, zoals een setje steeksleutels en een breekijzer. Scooter en tools zijn in beslag genomen, Lars is na verhoor heengezonden. Verdorie! Wanneer gaat hij nu eens inzien dat hij rechtsomkeert moet maken en een andere levensroute moet kiezen? Was hij nog maar vijf jaar en kon ik hem onder mijn arm meenemen. Weg, ver weg van alle narigheid.

Drugsdealer

Wanneer ik in diverse media een paar keer achter elkaar artikelen lees over het snel stijgende aantal jonge criminelen die door netwerken worden ingezet om drugs of gestolen goederen te dealen, overvallen te plegen of zelfs mensen neer te schieten, word ik mega ongerust. ‘Criminele organisaties werven de jongeren op straat, in coffeeshops, in horecagelegenheden maar ook via social media. Vaak gebeurt dit door zogenoemde ‘buurtprinsen’. Dat zijn oudere jongens die een voorbeeld zijn voor de jongsten, met dure kleding en mooie horloges en auto’s. De jonge jongens zijn hiervan onder de indruk en willen ook dat snelle geld,’ lees ik. Aan het woord is een woordvoerder van het RIEC Midden Nederland. De organisatie is zeer bezorgd over de inzet van kinderen en jongeren voor drugshandel in 39 gemeenten in de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. ‘Veel schoolgaande pubers beginnen een side-carriere als drugsdealer. Waarom zou je vakkenvuller worden als je in een weekend 2.000 euro kunt verdienen? Daarnaast is het stoer. Het wordt geromantiseerd in series en rapmuziek. Het gebruik van drugs is ook steeds normaler geworden. Jongeren durven het risico te nemen.’

Drank & drugs

Ik denk aan het liedje van Lil’ Kleine en Ronnie Flex uit 2015, Drank & Drugs. Lars, toen twaalf jaar oud, zong dat uit volle borst mee, samen met de kinderen van mijn beste vriendin. Toen lachten we er om. Hoewel het was me al wel opgevallen dat Lars in een toilettas een flink stapeltje papiergeld had liggen, gaat er nu een schok door me heen. Ik had wel het vermoeden dat hij dingen doet die niet fris zijn, maar het zal toch niet zo zijn dat Lars zich in deze heftige criminele kringen begeeft?

‘s Nachts lig ik veel wakker. Ik luister naar de geluiden op straat. Scootertjes die overdag maar vooral ook ‘s nachts door de kleine straatjes scheuren. Buren die ruzie maken en naar elkaar schreeuwen. En dan, net wanneer ik in slaap dreig te vallen, gaan de vogels alweer zingen. Wanneer krijg ik nou eens rust.

Volgende week: Lars neemt afscheid van Jeugdzorg

1

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien