Amsterdam Light Festival met korting >

5 redenen om sperziebonen te eten

Sperziebonen zijn eigenlijk groene superhelden: ze zijn makkelijk klaar te maken, goedkoop en ze passen echt overal bij. Ben je nog niet overtuigd? Hier nog 5 redenen om vaker sperziebonen te eten!

1. Fit-amine

Sperziebonen maken je mooi en fit! Ze bevatten namelijk vooral vitamine A en B. Vitamine A is niet alleen belangrijk voor je afweer, maar speelt ook een rol bij de aanmaak van huidcellen. Ze zorgen er dus voor dat je huid er extra mooi uit blijft zien. Bij een goede dosis vitamine A kunnen je ogen zich trouwens beter aanpassen aan schemer, dus je hoeft nooit meer in het donker te tasten met deze groente!

Ben je een beetje moe en futloos? Eet dan ook lekker sperziebonen, want de vitamine B1 die ze bevatten zorgt voor de verbranding van de koolhydraten die je hebt gegeten, waardoor je weer energie krijgt.

2. Maak je niet dik!

Alle vezels, verzamelen! Dankzij het hoge vezelgehalte van sperziebonen (3,8 gram vezels per 150 gram) ten opzichte van andere groenten, zoals tomaat (1,3 gram) en bloemkool (1,5 gram), verloopt je spijsvertering soepeler als je deze groene rakkers eet. Door al die vezels zit je er sneller van vol van en hoef je minder te eten. Daarnaast versnellen bonen ook nog je stofwisseling, waardoor je eten minder snel wordt opgeslagen als vet. Allemaal goed nieuws voor je stoelgang en je lijn!

3. Zoet 

Wist je dat je letterlijk blij wordt van sperziebonen? Ze bevatten namelijk het zuur tryptofaan, dat zorgt voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is weer de stof die in onze hersenen onder andere onze stemming reguleert. Als je je serotonineniveau op peil brengt, kom je vanzelf tot rust en word je (een stuk) vrolijk(er)!

Nog een fijne ‘bijwerking’ van sperziebonen is dat ze anti-oxidanten bevatten waar mensen met diabetes veel baat bij kunnen hebben. Suikerziekte wordt namelijk onder meer veroorzaakt door ontstekingen in je spijsvertering. De anti-oxidanten in sperziebonen gaan deze verstoringen te lijf!

4. Eigen oogst

Zelfs als je geen groene vingers hebt, kun je sperziebonen kweken, zulke makkelijke groenten zijn het. Super vers én goedkoop om je eigen bonen binnen handbereik te hebben, vooral met deze 5 handige tips voor je moestuin.

5. Lekker makkelijk

Sperziebonen zijn eigenlijk zomergroenten, maar wij lusten ze het hele jaar door; ze zijn altijd verkrijgbaar, vaak tegen een leuk prijsje en heel makkelijk klaar te maken. En wist je dat je boontjes nòg sneller kunt doppen door de uiteinden eraf te knippen in plaats van ze eraf te snijden?

Heb je zin gekregen in deze groene helden, maar wil je een keer iets nieuws maken? Probeer dan deze pittige sperziebonen ovenschotel!

(Tekst: Vivian Bierhuizen)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien