Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

5 redenen om vaker bloemkool te eten

Bloemkool is goed voor je, goedkoop en veelzijdig. Met deze – weer hippe – koolsoort van Hollandse bodem kun je namelijk eindeloos variëren. 5 redenen om bloemkool weer de aandacht te geven die hij verdient!

1. Natuurlijke detox

Bloemkool helpt je lichaam gifstoffen kwijt te raken. Wie dit werk verricht? De sulfur, anti-oxidanten en glucosinolaten (zie punt 4) in de groente! Regelmatig koolgroenten zoals bloemkool eten helpt dus om je lichaam op een natuurlijke manier te reinigen. Opscheppen maar!

2. Goed voor het milieu

De milieubelasting van bloemkool is laag. De koolgroente ligt het hele jaar in de schappen en komt meestal uit Europese landen zoals Frankrijk en Spanje. Van eind juni tot begin november is ‘ie zelfs volop verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Iedereen weet dat het verantwoord is om groenten van het seizoen te eten. Daarnaast is het ook nog eens heel erg budget proof. Lekker van profiteren dus in deze maanden!

5 redenen om vaker bloemkool te eten 1

3. Kleur op je bord

En ja, dat lees je goed! Wist je namelijk dat er ook paarse én groene bloemkool bestaat? Een vrolijke variatie op de welbekende witte variant! Paarse bloemkool verliest z’n kleur tijdens het koken, kies er daarom voor om de roosjes te roerbakken in een beetje olie. Groene bloemkool (romanesco) is makkelijker te vinden in de supermarkt. Deze beauty doet ’t ook goed in een roerbakgerecht, of eet hem simpelweg met een lekker stukje vlees en gebakken aardappeltjes.

Lees ook: zo snijd je een bloemkool in hapklare roosjes

5 redenen om vaker bloemkool te eten


4. Vitaminebommetje

Net als andere groenten bevat bloemkool veel vezels, anti-oxidanten, voedingsstoffen én weinig calorieën. Bovendien zit de witte groente vitamine C (met 125 gram bloemkool zit je al aan je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, ofwel ADH!). De vezels zorgen ervoor dat je sneller verzadigd bent en dus minder van andere (wellicht minder verantwoorde) voedingsmiddelen eet. Lekker opscheppen is dus het advies, maar overdrijf het niet: in koolsoorten zoals bloemkool komen plantaardige gifstoffen voor (glucosinolaten). Dit stofje zorgt voor de specifieke koolsmaak en beschermt de plant tegen insecten.

Op zich niets om je zorgen over te maken, zo lang je niet overdrijft met de hoeveelheden. Denk aan wat je oma vroeger zei: ‘te veel van iets is nooit goed!’. Glucosinolaten worden in je lichaam namelijk omgezet tot stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je schildklier.

5. Je kunt er eindeloos met variëren

En dan bedoelen we ook écht eindeloos. Van spannende bloemkoolrijst tot romige puree van bloemkool en van hippe bloemkoolpizza tot heuse tabouleh: het is ongelooflijk wat je allemaal met deze koolgroente kunt doen! Natuurlijk vergeten we de klassieke bloemkool met een kaassausje niet, maar bloemkool verdient méér! Dit artikel was onze ode aan de Hollandse bloemkool. Ga jij ‘m ook in de spotlights zetten?

(Tekst: Simone Braaksma)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien