Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

6x gezonde 10-uurtjes voor de kids

De lunchtrommel van de kids inpakken, blijft een uitdaging. Met alleen een boterham voor tussen de middag ben je er natuurlijk niet. Er moet drinken mee en een kleine hap als 10-uurtje tussendoor, als het éven kan dat alles graag nog enigszins gezond.

Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat een paar tips voor een verantwoord 10-uurtje bij menig moeder meer dan welkom zijn.

1. Smoothies

Simpel en effectief: geef de kleintjes een smoothie mee. Je mixt deze groente- en fruitsapjes in een handomdraai (tip: veel fruit kan ongeschild in de blender) en je kunt ze zo gezond maken als je wilt. Worden je kinderen niet wild van ingrediënten als spinazie, broccoli of selderij? Door een stukje banaan of wat stevia toe te voegen, geef je het geheel een lekker zoete smaak.

2. Verse stukken fruit en groente

Geef je ze liever iets te kauwen mee? Dan kunnen verse vruchten en groentes natuurlijk ook prima in de lunchtrommel als los tussendoortje. Deze wat uitnodigender presenteren, doe je simpel en snel door komkommer, paprika en selderij in reepjes te snijden. Noem het ‘regenboog-frietjes’ en ze zijn verkocht.

Deze gezellige broodtrommels eten ieder kind leeg:

3. Noten

Een bakje (ongezouten) noten meegeven, is eveneens een top-tussendoortje. Deze zijn behalve lekker ook nog bijzonder voedzaam. Daarnaast stabiliseren ze de bloedsuikerspiegel (die door het eten van fruit sneller stijgt), wat weer zorgt voor een langere verzadiging.

4. Cakejes of muffins

We snappen dat geen moeder zin (laat staan ‘tijd’) heeft om ‘s morgens uitgebreid in de keuken te staan, maar een uurtje in het weekend moet kunnen. Maak samen met de kids (hebben ze meteen iets te doen) voedzame, suikervrije muffins, die je de rest van de week kunt meegeven naar school. Hóe leuk is zo’n zelfgemaakte snack?

5. Gedroogd fruit

Een ideaal alternatief voor een snoepje zijn gedroogde vruchten. Abrikozen, vijgen, pruimen en ook dadels hebben een heerlijk zoete smaak, maar zijn stukken gezonder.

6. Brood of cracker

Onder ’10-uurtje’ verstaan de meeste mensen een kleine snack, maar een volkoren-cracker of -boterham, of een mini-mueslibol voldoen ook prima als tussendoortjes. Beleg ze met een plakje 30+ kaas, zuivelspread of kipfilet, en neem suikervrije pindakaas of notenpasta als zoete variant.

Bonus: 7. Maak er een feestje van

Zeker weten dat al die bammen, groentjes, vruchten en andere verantwoorde snacks ook daadwerkelijk worden opgegeten? Zorg voor een feestje in de broodtrommel. Gebruik kleurrijke bakjes, vrolijke vormpjes, gezellige servetten en geinige prikkers. Het (kinder)oog wil immers ook wat.

Lees ook: Video: Hartige muffins voor de kids
Lees ook: Lunchtrommel-hack: Zó blijft het lekkers voor de kids heerlijk koel
Lees ook: De 5 beste manieren om kinderen groenten te laten eten

(Tekst: Justine Wouterson, bron: MissNatural, beeld: Sanoma)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien