Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

7 redenen om vaker komkommer te eten

Komkommers bestaan voor het overgrote deel uit water. Hoe toevallig: je lichaam ook! Niet zo gek dat deze frisse groene groente hydraterend werkt. En komkommer doet nog veel meer voor je. Daarom: 7 redenen om deze gezonde groene rakkers vaker te eten.

7 redenen om komkommer in je eetpatroon op te nemen

1. De komkommer is niet saai (we herhalen: niét saai!)

Kom jij ook niet veel verder dan een salade van sla, tomaat en komkommer? Zonde! Je kunt zo veel meer doen met deze ondergewaardeerde groente. Wat dacht je van köfte met couscous en zelfgemaakte tzatziki? Of een frisse komkommersoep? Zelfs een simpele boterham maak je spannend met plakjes avocado en komkommer!

2. Ze werken dus hydraterend

Aangezien de komkommer voor zo’n 90% uit water bestaat, voegt ‘ie dit logischerwijs ook toe aan je lichaam. Niet zo’n gek idee dus, om ‘m regelmatig te eten als fris tussendoortje. Of om ze te verwerken in je gerechten. Behoefte aan wat komkommer-inspiratie? Ontdek hier de lekkerste verfrissende recepten met komkommer.

3. Bevatten weinig calorieën 

Je weet nu dat komkommers veel water bevatten. Naast water, zitten ze vol met vezels. Vezels zorgen ervoor dat je sneller vol zit. Een win-win situatie! En wist je al dat een komkommer gemiddeld slechts 13 calorieën per 100 gram bevat? Daarmee is deze groente het ideale verantwoorde tussendoortje. Perfect om mee te nemen naar je werk als je op je gewicht wil letten.

Bekijk ook deze video: hilarisch: katten schrikken van komkommer (!)

4. En reinigen je lichaam

Omdat komkommers veel vocht bevatten, helpen ze gifstoffen netjes af te voeren. Een fijn idee! Bovendien bevatten ze ook nog allerlei vitamines (B, C, K) en mineralen (kalium, magnesium, mangaan). De komkommer bevat dus zeker méér dan alleen water!

7 redenen om vaker komkommer te eten

5. Bovendien blijkt ‘t het minst verslavende voedsel wat er bestaat

Ooit enorme trek gehad in een komkommer? Wij gokken van niet. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat we het meest snakken naar voedsel waar veel vet en suiker in zit. En laat komkommer nou van beide weinig bevatten. Sterker nog: deze frisse groente bevat voornamelijk water. Je kunt er gerust de hele dag van snacken dus!

6. Ze laten je huid, nagels en haar stralen

De mineralen zwavel en silica zouden ervoor zorgen dat je haar sneller groeit. Silica kan helpen je nagels en haar te versterken. Silica helpt bovendien bij het vormen van collageen, een eiwit dan je lichaam letterlijk bij elkaar houdt – én zorgt voor de elasticiteit van je huid.

7. En dan bieden ze ook nog eens bescherming tegen kanker

Net als veel andere groenten trouwens. Stofjes in komkommer (zoals flavonoïden) hebben een ontstekingsremmend effect. In combinatie met vitamine C (ook aanwezig in komkommer) wordt dit effect versterkt. Daarnaast zit er nog een interessant stofje in komkommer: lignaan. Deze bindt zich aan oestrogeenreceptors en zijn daarmee bio-identieke hormonen. Daarom helpt deze groene groente vooral beschermen tegen kankersoorten die met oestrogenen te maken hebben (borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker).

(Bron beeld: almond-s.tumbler, Tekst: Simone Braaksma)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien