Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

9 recepten voor super spruitjes

Oh, spruitjes. Als er één groente met een imagoprobleem is, dan is het dit minikooltje wel. Veel kinderen trekken hun neus op als spruitjes op het menu staan, maar met wat slimme trucjes, kun je deze gezonde groente wel wat kindvriendelijker maken. Hoe? Dat doe je zo:

Weg met die spruitjesgeur

Spruiten, net als alle koolsoorten trouwens, hebben veel behoefte aan zwavel als ze groeien. Als je ze lang kookt, komt die zwavelgeur vrij. Dat geeft die muffe spruitjeslucht waar niemand blij van wordt. Kook ze niet veel langer dan 10 minuten of kook ze eerst even een minuutje of 8 en roerbak ze daarna lekker.

Een nachtje vorst doet wonderen

Spruiten zijn taaie kooltjes. Ze kunnen tot wel -15 °C doorstaan. Dat doen ze door zetmeel om te zetten in suikers die beschermen tegen de bevriezing. Voordeel: als “de vorst er overheen is gegaan” zijn ze iets zoeter. Spruitjes uit Nederland liggen van oktober tot en met februari in de schappen.

Maak iets lekkers met spruiten

Spruiten bevatten 3x meer vitamine C dan sinaasappels. Het is een heel gezonde groente, maar hoe maak je spruitjes lekker voor kinderen (of mensen die gewoon niet zo van spruiten houden)? Spruitjes kun je koken, roerbakken en stomen. Hier vind je 9 recepten voor spruitjes met een twist. Een milde spruitjesstamppot bijvoorbeeld met honingspek of een een spruitjesschotel met shoarma, weer eens iets anders:

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien