Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Aan tafel bij Gilles

Iedereen heeft zo z’n avondritueel. Zit je elke avond lang met z’n allen aan tafel of eet je ‘tussen de bedrijven door’? En wat is je lievelingsrecept? Deze keer schuiven we aan bij Gilles en zijn gezin.

Het is etenstijd bij grafisch ontwerper Gilles (42), zijn vrouw Tamara (38) en hun zoontjes Sam (8) en Jop (5). Het is vakantietijd, dus we eten lekker buiten, op de steiger achter het huis. Gilles en Tamara op de loungebank en Sam en Jop aan de plastic picknicktafel die al generaties meegaat…

“We weten sinds kort dat Sam niet tegen gluten kan. Hij heeft ook een lactoseallergie, dus dat vraagt wel wat van onze kookkunsten. Maar inmiddels beginnen we daar aardig onze draai in te vinden. En gelukkig hebben gewone supermarkten steeds meer producten die we alle vier kunnen eten”, vertelt Gilles.

Wie kookt er thuis het meest?

“Meestal degene die het eerst thuis is. Ik werk fulltime, Tamara 3 dagen. Dus door de week kookt zij vaker dan ik. Ik vind het leuk om in het weekend lekker uit te pakken, bijvoorbeeld samen met de buurman die ook van lekker eten houdt.”

“Voor door de week hebben we een paar ‘toppers’, gerechten die iedereen lekker vindt en die snel klaar te maken zijn. Frietjes uit de airfryer met een stukje vlees en broccoli bijvoorbeeld. We eten regelmatig broccoli en champignons omdat daar veel kalk inzit. Sam drinkt geen melk, dus dat krijgt hij dan op die manier binnen. Andere toppers zijn een Indiase curry en een quinoa salade. Die maakten we vroeger met couscous, maar quinoa is glutenvrij en ook heel lekker. Ik heb alleen nog geen goede glutenvrije vervanger voor roti-pannenkoekjes gevonden. Want die Surinaamse stoofpot met kip en boontjes vinden we ook allemaal erg lekker!”

“Tijdens het eten vertellen we altijd aan elkaar hoe de dag is geweest”, vertelt Sam terwijl zijn broertje een grote libelle aanwijst die over het water komt aanvliegen. “Het is nu vakantie en omdat het zo warm is, heeft papa het zwembadje neergezet. En we hebben lekker gevaren in de kano”, verduidelijkt hij nog even. Op de vraag wat hun lievelingseten is, antwoorden de broertjes eensgezind: “Sushi!”. Waarop Gilles moet beloven om dat in het weekend weer eens klaar te maken.

Aan tafel bij Gilles 1

Wat staat er vandaag op het menu?

“Een Oosterse roerbak van kip, broccoli en lekker veel knoflook. De jongens zij hier dol op. En omdat we onlangs in een toko glutenvrije oestersaus hebben gevonden, kunnen we het nu ook thuis weer maken!”

Heb je nog een gouden tip?

“Je kunt zelf heel goed glutenvrij brood bakken. Ik gebruik daar teffmeel voor, dat is speciaal volkorenmeel. In het begin was het even uitproberen, maar inmiddels krijg ik hele lekkere broodjes uit m’n broodbakmachine. Ik bak om de dag een vers brood want het wordt wel snel oud.”

Zo maak je de oosterse kip met broccoli en knoflook van Gilles

Dit heb je nodig: 500 gram kip, 500 gram broccoli, 10 teentjes knoflook, 1 kopje palmsuiker, 100 ml oestersaus, olijfolie, koriander, zout en peper

Zo maak je het: Snij de broccoli in roosjes en blancheer ze 3 minuten tot ze beetgaar zijn. Spoel af onder koud water. Snij de kip in blokjes. Pel de teentjes knoflook en snij ze in dunnen plakjes. Verhit de olijfolie in een hapjespan en voeg de kip toe als de olie heet is. Schroei de kip snel dicht en laat de knoflook even meebakken. Draai het vuur lager zodat het vlees rustig gaar kan worden. Bestrooi de kip met de palmsuiker en roer om. Laat de suiker karameliseren en voeg dan de oestersaus toe. Breng op smaak met zout en lekker veel vers gemalen zwarte peper. Voeg de broccoli toe en laat even mee warmen. Bestrooi het gerecht met de fijngehakte koriander en eventueel wat cashewnoten.

Serveer met (gebakken) rijst. Je kunt de kip in dit gerecht ook vervangen door gamba’s of biefstuk. Wil je wat meer pit? Voeg dan een fijngehakt rood pepertje toe.

Aan tafel bij Gilles 2

(Tekst en beeld: Simone Lensink)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien