Amsterdam Light Festival met korting >

Aan tafel bij Tanja

Iedereen heeft zo z’n avondritueel. Zit je elke avond lang met z’n allen aan tafel of eet je ‘tussen de bedrijven door’? En wat is je lievelingsrecept? Deze keer schuiven we aan bij Tanja en haar gezin.

Het is etenstijd bij communicatie-adviseur Tanja (47), haar man Ronald (47), zoon Marijn (14) en dochter Sterre (13). De schoolvakantie staat voor de deur, dus iedereen is al een beetje in vakantiestemming. En als het even kan, wordt er buiten gegeten.

“Normaal eten we rond zes uur, maar in de vakantie laten we dat allemaal lekker los. Alle sportclubjes en andere verplichtingen zijn klaar, dit is altijd een relaxte periode”, vertelt Tanja.

Wie kookt er thuis het meest?

“Ik begin ’s ochtends vroeg op m’n werk, zodat ik meestal rond 4 uur thuis ben. Daardoor heb ik genoeg tijd om boodschappen te doen en te koken. Ik vind het leuk om te koken en om van het eten iets gezelligs te maken. Door er net wat extra aandacht aan te besteden, kun je heel makkelijk iets leuks op tafel zetten. En dat heeft ook zin hier thuis, want Marijn en Sterre lusten echt alles. Daarom is het ook leuk om te koken. Er is eigenlijk maar één minpuntje: ze houden niet van stamppot.”

“Er is één dag dat we niet samen aan tafel eten. Op dinsdag heeft Marijn voetbaltraining en gaat Sterre paardrijden. Dan maak ik altijd pasta met een pot kant en klare saus en wat verse groenten. Dat kan iedereen voor of na het sporten pakken en op de bank opeten. Lekker makkelijk en iedereen smult ervan! Daarmee is het eigenlijk ook wel weer een mooie traditie.”

Aan tafel bij Tanja

Wat staat er vandaag op het menu?

“Een Thaise maaltijdsalade. Hoewel het nog niet écht zomer wil worden, kom je hiermee toch alvast een beetje in de vakantiestemming. Ronald en Marijn zijn echte vleesliefhebbers, dus zij worden helemaal blij van de biefstukreepjes op deze salade. Maar je kunt hem ook met garnalen of vegetarisch maken hoor. Daar zijn Sterre en ik meer van…”

Heb je nog een gouden tip?

“Laat de biefstuk nadat je hem hebt gebakken een paar minuten rusten. Doe dat op een plank waarop je een stuk aluminiumfolie legt, zodat je hem kunt inpakken. Zo blijft hij warm, gaart nog heel even door en is daarna veel malser en beter te snijden.”

Zo maak je de Thaise maaltijdsalade van Tanja

Dit heb je nodig: 1 pak eiernoedels, 300 gram biefstuk, 300 gram peultjes, 1 komkommer, 1 rode ui, 1 rode peper, 1 limoen, 2 el vissaus, 2 tl lichtbruine basterdsuiker, 3 el Japanse sojasaus, 15 gr koriander, 2 el olijfolie, 4 el cashewnoten (gezouten)

Zo maak je het: Zorg dat de biefstuk op kamertemperatuur is. Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Pers de limoen en meng het sap met de vissaus, sojasaus en suiker tot een dressing. Snij de ui in dunne ringetjes en hak het rode pepertje fijn. Roer beide door de dressing. Kook de peultjes 2 minuten, giet af in een zeef en spoel af onder koud water. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij de helften in schuine plakken. Bestrijk de biefstukken met olie en bestrooi ze met zout en peper. Verhit een grillpan en bak het vlees in 4-5 minuten medium. Keer halverwege. Laat ze 2-3 minuten rusten op een plank, bedekt met aluminiumfolie. Doe de noedels op een schaal en leg daar de peultjes, komkommer en fijngehakte koriander bovenop. Besprenkel met de dressing. Snij de biefstuk in dunnen plakjes en leg ze op de salade. Garneer met de cashewnoten.

(Tekst en beeld: Simone Lensink)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien