Amsterdam Light Festival met korting >

De populairste tomatensoorten op een rij

Wie gebruikt ze niet in de keuken? Tomaten zijn super veelzijdig, lekker én gezond.

Er bestaan momenteel wel meer dan 60(!) verschillende soorten tomaten in allerlei vormen, maten en kleuren. Om je op weg te helpen in de tomatenjungle, zetten we een aantal van de populairste soorten op een rij.

Ronde tomaten

Telers gebruiken de term ‘ronde’ tomaat om de klassieke, ‘gewone’ tomaat aan te duiden. Nog altijd is dit de meest geteelde tomaat van Nederland. In de keuken kom je de ronde tomaat vooral tegen bij het bakken of roerbakken. Ook in soepen en sauzen zijn ronde tomaten niet te versmaden.

De populairste tomatensoorten op een rij 1

Ronde tomaten

Trostomaten

De naam zegt het al: de trostomaat is per trosje te koop. Deze tomaten rijpen helemaal aan de plant, zijn ongeveer even groot als de ronde tomaten, maar worden met tak en al geplukt. Doordat hij een week langer aan de plant hangt dan zijn losse vriendjes, heeft deze tomaat een volle tomatensmaak. Trostomaten zijn in vele soorten, maten en kleuren (zoals rood, geel en oranje) verkrijgbaar. Daarom zijn ze perfect voor een salade met tomaat als hoofdingrediënt. Ook op een broodje (gezond) smaakt een trostomaatje heerlijk.

Cherrytomaten

Cherrytomaten zijn stevig, fruitig, sappig en friszoet van smaak. De kleine tomaatjes zijn er in allerlei kleuren, van rood tot geel en van groen tot bijna zwart. Iedere kleur heeft zijn eigen smaak: hoe minder rood het tomaatje, des te bitterder de smaak. Cherrytomaten zijn ideaal om te snacken: tijdens een schoolpauze, onder het werk, op het sportveld of ‘s avonds op de bank, met een drankje erbij. Ook zijn ze door hun zoete smaak niet te versmaden in een salade.

De populairste tomatensoorten op een rij 3

Cherry tomaten

Vleestomaten

Vooral in Zuid-Europa is de vleestomaat populair. Deze grote soort is ideaal om door salades te doen want hij bevat veel vruchtvlees, maar weinig vocht en pitjes. En daar houden Italianen en Spanjaarden van! Behalve groter, zijn vleestomaten ook steviger dan gewone tomaten, waardoor ze perfect zijn om te vullen of om in stoof- en ovenschotels te gebruiken.

Pruimtomaten (romatomaten of pomodori-tomaten)

De pruimtomaat dankt zijn naam aan zijn langwerpige, ovale uiterlijk. Deze tomatensoort heeft het hoogste lycopeengehalte. Pruimtomaten zijn zoet en kruidig, hebben vrij droog vruchtvlees en een vlezige structuur. Hierdoor kun je ze op meerdere manieren heerlijk bereiden: in salades, als borrelhapje of als gezond tussendoortje. Ook in soepen en sauzen voelt deze tomaat zich als een vis in het water.

De populairste tomatensoorten op een rij 5

Pruimtomaten

Snoeptomaten (snacktomaten)

Een tomaat als tussendoortje? Jazeker! Niet elke tomaat is geschikt voor een carrière als snack. Daarom kiezen telers er speciale rassen voor: snoeptomaten zijn wat kleiner en ook iets zoeter. We kunnen eindelijk verantwoord snoepen! Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) beweert zelfs dat een snoeptomaat gezonder is dan een gewone tomaat, ondanks zijn zoetere smaak.

Coeur de boeuf-tomaten

Wist je dat de vertaling van coeur de boeuf ‘ossenhart’ is? De tomaat heeft deze prachtige Franse naam te danken aan zijn vorm: groot, onregelmatig en met dikke ribbels. De coeur de boeuf-tomaat heeft een volle, frisse smaak en is erg veelzijdig. Hij is geschikt voor salades, met name in combinatie met zacht smakende kazen als mozzarella en ricotta. Ook is deze tomaat ideaal om tomatensoep van te maken. De coeur de boeuf is wel wat duurder dan een gewone tomaat, maar de smaak is echt fantastisch!

De populairste tomatensoorten op een rij 4

Coeur de boeuf-tomaten

(Tekst: Nadine Hofman, bronnen: verseoogst.nl en programma.groentenenfruit.nl)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien