Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Deze voeding is goed voor je hart

Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Een schokkend feit waar de Hartstichting op Dress Red Day, jaarlijks extra aandacht voor vraagt.

Bewustzijn creëren door iets roods te dragen, is natuurlijk een mooi gebaar. Toch begint het risico op hart- en vaatziekten verkleinen bij jezelf.

Hartstikke belangrijk

Weten dat het probleem bestaat en wat de risico’s zijn, is één ding. Maar wat kun jij zelf doen om de kans op een dergelijke aandoening te verkleinen?

Een hele belangrijke factor daarin is voeding. Voor wie geen idee heeft waar-ie op moet letten, heeft de Hartstichting een aantal fijne tips. Wij zetten ze kort voor je op een rij:

  1. Eet gevarieerd. Wissel bijvoorbeeld vlees(vervangers), vis en ei met elkaar af en doe hetzelfde met brood, aardappelen, rijst en pasta.
  2. Wees zuinig met zout. Het verhoogt je bloeddruk. Voeg zelf zo min mogelijk toe en vermijd zoveel mogelijk kant-en-klare-producten. Wist je dat die maar liefst 80% van het zout dat we binnenkrijgen bevatten?
  3. Eet vezelrijke producten. Deze zijn goed voor je spijsvertering en je cholesterolgehalte. Ga altijd voor een volkoren-variant van brood, crackers en pasta, en eet dagelijks minstens 250 gram groente en 200 gram fruit.
  4. Kies onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen je cholesterol enorm. Eet dus ‘goede’ vetten zoals halvarine, margarine, olie, vette vis en noten, en geef de voorkeur aan magere en halfvolle producten.
  5. Drink genoeg én met mate. Zorg dat je minstens 1,5 liter drinkt per dag. Met water, thee, melk en koffie zit je goed, hou je in met frisdranken, sappen en alcohol. Drink daarvan maximaal één glas per dag.

Lees ook:
Zijn diepvriesgroenten minder gezond?
Zo maak je van je kind een gezonde eter
Onderzoek wijst uit: havermout is goed voor je hart

(Tekst: Justine Wouterson. Bron: De Hartstichting. Beeld: Sanoma, fotograaf: Roman Iegoshyn)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien