Amsterdam Light Festival met korting >

Dit moet je weten over de grillpan

Wij houden van grillen en kunnen ons dan ook geen leven voorstellen zónder grillpan. Of je nu je groenten grillt of een heerlijk stukje vlees, de grillpan levert vaak een heerlijk (bij)gerecht op.

Gietijzeren grillpan

De grillpan zoals wij die kennen heeft behoorlijk wat evoluties doorgemaakt. Tegenwoordig is de pan vaak voorzien van een anti-aanbaklaag, maar de eerste grillpannen werden vooral gemaakt van gietijzer en ook die zijn nog steeds te koop.

Pluspunten en minpunten

+ blijft door gewicht goed op zijn plek liggen
+ kan in de oven
+ werkt goed op inductie
+ gaat lang mee

– erg zwaar
– kan niet in de vaatwasser

Dit moet je weten over de grillpan

Grillpan met anti-aanbaklaag

In de winkel word je overspoeld door pannen met anti-aanbaklagen. Dit zijn aluminium of RVS pannen met een laagje Expert Pro, Teflon of met een coating van Protectalplus. Als je je pan een beetje goed onderhoudt, gaat deze zo’n 3 á 5 jaar mee. Wij zijn dol op deze anti-aanbaklaag, maar is dit ook echt een voordeel bij de grillpan?

Pluspunten en minpunten

+ bakt minder snel aan (it’s all in the name)
+ eenvoudig in gebruik en onderhoud
+ relatief licht
+ vaak goedkoper dan gietijzeren pannen

– kan niet in de vaaswasser
– scherpe voorwerpen zoals een metalen vork tasten de anti-aanbaklaag snel aan
– de pan kan niet in de oven (o.a. omdat de maximale temperatuur die deze pan verdraagt rond 160°C zit)

Dit moet je weten over de grillpan 2

Schoonmaken

Een grillpan kun je het beste schoonmaken met water. Zeepsop is niet handig, omdat de anti-aanbaklaag hierdoor verdwijnt en je dus (meer) olie nodig hebt voor de volgende keer dat je grillt. De hardnekkige aangekoekte etensresten gaan niet altijd weg met water. Gebruik geen schuurspons, maar veeg de resten weg met een stuk keukenpapier en een eetlepel grof zeezout. Hierna maak je de pan schoon met wat heet water en een borsteltje. Belangrijk is dat je je pan direct afdroogt, anders ontstaat er roest.

Om je anti-aanbaklaag een boost te geven of om er eentje te creëren, vet je de pan even in met een beetje olie op een keukenpapiertje. Daarna hop de kast in!

(Tekst: Barbara van Limburg Stirum, bronnen: Plezierindekeuken, TheKitchn)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien