Dagje wellness: van 33,50 voor 12,95 >

Foodtrends uit de jaren '70, '80, '90 en '00

Bedazzled spijkerbroeken, naveltruitjes of wat dacht je van blauwe mascara? Ooit waren ze in de mode. Ook op het gebied van eten is er de laatste decennia veel veranderd! Herinner je je de zakken Cheetos nog? Die waren niet aan te slepen. We nemen je mee terug in de tijd…

1970

Quiche
Zo’n 40 jaar geleden bakten we regelmatig een quiche. De hartige taarten aten we dan als lunch of hoofdgerecht, warm of koud. Een gerecht dat niet fout kon gaan. Ook konden we onze kliekjes en creativiteit kwijt in de taart, ideaal.

 7

Hier een recept voor de klassieker onder de quiches: De quiche Lorraine

Fondue
Met familie aan tafel rond de fonduepan, een vorkje met brood dopen in gesmolten kaas. En wie als eerste z’n stukje brood verloor, deed de afwas of moest een liedje zingen. Er wordt nog steeds wel gefondued, maar niet zoveel meer als vroeger.

Er zijn drie soorten fondue; kaasfondue, vleesfondue en deze verleidelijke chocoladefondue.

Foodtrends uit de jaren '70, '80, '90 en '00

Ovenschotels
Kip met prei, gehaktbrood, lasagne… Een ovenschotel was makkelijk om te maken en het zag er lekker uit. Vanuit de oven zette je het zo op tafel en er was genoeg om het hele gezin mee te voeden.

ovenschotel

7 recepten voor overheerlijke ovenschotels.

Croissants
Eind jaren ’70 raakten we in de ban van croissants. Het was chique – want uit Parijs – en het liefst aten we er een met een enorme hoeveelheid boter. Dat ze eenvoudig zelf te maken waren, was helemaal een feest. Nu toveren we ze uit de oven voor een geliefde (oprollen en bakken maar) of eten we ze los uit het handje op straat.

Foodtrends uit de jaren '70, '80, '90 en '00 1

1980

Creme brûlée
Het vla-achtige nagerecht werd met name geserveerd in sterrenrestaurants, pas later deden we een poging in onze eigen keuken. De fluweelzachte vanilleroom onder een krokant gebrand laagje suiker bleek een ware smaakexplosie en werd dus een toetje om naar uit te kijken. Zo lekker.

Foodtrends uit de jaren '70, '80, '90 en '00 2

 

Gourmetten of steengrillen
Gourmetten of steengrillen werd in de jaren ’80 steeds populairder. Iedere week stond de grill wel op tafel. Tegenwoordig halen we de grillplaat nog steeds tevoorschijn op verjaar- en feestdagen, want: gezellig blijft het zeker! Ook leuk voor de kinderen, die zo zelf kunnen kokkerellen.

Kijk hier voor 8 gezellige gourmetrecepten

Kwarktaart

Ook populair waren de frisse kwarktaarten van Dr. Oetker, die je in een mum van tijd op tafel had staan.

 

kwarktaart

1990

Häagen-Dazs
Eerst waren er maar 3 smaken: vanille, chocolade en koffie. Inmiddels is de keuze reuze en heeft het ijs uit New York wereldwijd naam gemaakt. Een echte klassieker.

Tip voor een barbecue-toetje: deze zomerse fruitspiesjes met vanille-ijs.

ijs

Haribo
Net als Peter-Jan Rens wilden wij ook in een gigantische berg met snoep duiken. De commercials sloegen aan en de kreet ‘onbegrijpelijklekker’ werd een hit. De zakken snoepzijn niet meer weg te denken uit het schap.

Foodtrends uit de jaren '70, '80, '90 en '00 3

 

Bacardi
Het drankje met maar 5 procent alcohol had een hip imago en werd door tieners gedronken op feestjes. Het flesje werd zo populair dat er een ware breezercultuur ontstond, inclusief BrE3ZaH TaAl.

2000

Starbucks
In 2007 werd de eerste Starbucks geopend op Schiphol. Ein-de-lijk. Net als de Amerikaanse sterren konden wij nu ook een Frappuccino of een skinny dubbelshot macchiato’s met sojamelk -of iets in die richting- bestellen. En pronken met je naam op de bekende koffiebeker.

Cupcakes
De cupcake heeft haar populariteit te danken aan een scene uit Sex and The City, waarin Carrie en Miranda op de stoep van Magnolia Bakery een cupcake aten. Je kunt ze nu zelf zo mooi maken als je wilt!

7 recepten voor de leukste cupcakes

cupcakes

Lees ook: Zo wokken Nederlanders in 2017
Lees ook: Kom je nou wél of niet aan van eten na 20.00 uur?
Lees ook: De tradities van kaasfondue

(Bron: Elle.com, tekst: Marjolein Schel)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien