Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Francesca: Leer kinderen genieten van eten

Kinderen en eten. Het blijft een moeilijk punt. Sommige lusten werkelijk alles en andere juist weer helemaal niks. Hoe krijg je die laatste groep aan het eten en hoe zorg je dat ze meer gaan proberen?

Francesca van Berk, van de blog Francesca kookt!, geeft in het boek ‘Mag Ik Nog Een Hapje’ tips en trucs om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met eten.

Francesca: Leer kinderen genieten van eten

Geen wetenschappelijk boek

Ze begon online met schrijven door haar zoontje. Ze maakte aan tafel steeds meer met hem mee en ze bedacht dat ze mensen kon helpen met alledaagse probleempjes als ze haar verhalen zou bundelen en delen. Ook haar manier van schrijven spreekt mensen aan. “Het is geen wetenschappelijk boek, daar zijn er genoeg van. Het zit juist vol eigen ervaringen en tips. Je wilt als ouder de grote lijnen weten en dan zelf verder gaan experimenteren, gericht op je eigen kind,” vertelt ze.

De gouden tip

Wat is nou dé oplossing voor lastige etertjes? “Het is lastig om echt de gouden tip te geven. Sommige kinderen willen gewoon echt niet eten. Ik denk wel dat het belangrijk is om de kinderen erbij te betrekken. Laat ze meebeslissen. Laat zien hoe alles groeit. Kinderen hebben hun eigen kleine wereldje en juist dat meebeslissen prikkelt de nieuwsgierigheid.” En daarmee hebben we toch een paar goede tips te pakken.

‘Nu is hij gelukkig en straks eten we hem op’

Zelf heeft ze haar zoontje een kalfje laten adopteren: Max. Ze ging met hem naar de boer en legde hem daar uit dat het kalfje bij de boer goed verzorgd werd en een goed leven zou hebben, maar dat ze hem wel zouden opeten. “Daar reageerde hij goed op. Het was in zijn ogen logisch. Kinderen snappen en accepteren meer. Hij vroeg wel meteen: ‘Mam, mag ik daarna dan wel een nieuw kalfje?’”

Emotieloze voeding

Het is volgens Francesca belangrijk dat je zo eerlijk mogelijk bent over eten. “Je moet het een deel van de opvoeding maken. Dan krijg je een kind dat van eten houdt. In Nederland heerst geen voedselcultuur; alles moet hier snel en makkelijk. De emotie die andere landen ervaren met eten ontbreekt hier en juist daarom moeten we kinderen leren genieten van alles wat met eten te maken heeft.”

Het ‘momentje’ kan je creëren

Om toch dat momentje te hebben bij het diner adviseert ze om een ‘eetplanning’ te maken. “Ga elke zondag even zitten en bedenk wat je wil eten. Kijk daarbij ook meteen naar het ritme van de week en houd daar rekening mee. Is een dag bijvoorbeeld druk? Maak dan een maaltijd een dag van tevoren. Dat scheelt enorm veel tijd!.”

Soms komt het gezin op aparte tijden thuis. Komt je partner laat thuis en wil je eigenlijk wel even samen eten? Eet dan alvast een klein beetje met je kind en daarna nog samen met hem of haar. Zo heb je een momentje met beiden. Wel zo gezellig.

 (Tekst: Naomi Vos, beeld: Wendy van Bree)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien