Amsterdam Light Festival met korting >

Getest: Salad in a jar

De redactie van Cook Love Share is – natuurlijk – dol op koken en grijpt vaak naar onbekende producten in de winkel. Wat kún je precies met zeewier, sumak of gerookte paprika? En vooral: hoe smaakt het? In de rubriek ‘Getest’, proberen we dat soort nieuwe en verrassende producten.

Deze keer maakt redacteur Barbara sla uit een pot! Vindt ze het een aanrader of zegt ze: laat maar liggen?

Op ieder potje past een deksel

Voor veel vrouwen is sla een heerlijke maaltijd. We nemen het graag mee naar ons werk, maar als ik voor de vrouwen op de redactie mag spreken moet ik toch benoemen dat de dressing altijd een probleem is. Als je de dressing thuis al in je bakje giet kom je tijdens de lunch toch van een koude kermis thuis, want alle blaadjes zijn verlept.

Maar Oil & Vinegar heeft daar een oplossing voor! Stop je sla in een pot met de dressing onderin en de sla helemaal bovenop en keer de pot vlak voor de maaltijd even om zodat de dressing zich kan verspreiden. Keer het om boven je bord; et voilà een heerlijke lunch!Getest: Salad in a jar 1

Oil & Vinegar geeft zes heerlijke suggesties:

  • Quinoa salad (met noten, rozemarijn, appel, feta, wortel en rode biet)
  • Pasta salad (met rucola, mozzarella, kerstomaat, zongedroogde tomaatjes en fusilli)
  • Springtime salad (met feta, kropsla, tomaatjes, artisjok, olijven en venkel)
  • Salade Nicoise (met veldsla, tonijn, ei, olijven, sperziebonen, rode ui, paprika en tomaat)
  • Caesar salad (met little gem, kipfilet, ei, avocado, komkommer, paprika)
  • Classic salad (met veldsla, walnoot, geitenkaas, kappertjes, mais, appel en spekblokjes)

Zo maak je het

Ik kies voor de classic salad maar laat de spekblokjes eruit. Ik begin met het snijden en langzaam vul ik laagje voor laagje de pot. Omdat de pot vrij groot is doe ik er wel iets meer dan 5 walnoten in, maar de honing is wel een beetje een barricade als ik ze in stukjes wil breken (zoals de bereiding me voorschrijft). Dit besluit ik met een mes te doen (zoals je in de video ziet). Hoewel de honing een enorme plakbende veroorzaakt, is het wel een heerlijke combinatie met de geitenkaas en appel. Dit belooft veel goeds!
Een kleine tip: om verkleuring tegen te gaan kun je de appeltjes besprenkelen met citroensap.

Alle ingrediënten vormen een mooie gelaagdheid in de pot, maar ik merk wel dat er weinig ruimte overblijft voor de sla zelf. Natuurlijk verschillen de smaken, dus als je in verhouding wat meer sla wilt kun je simpelweg de maateenheden van de rest van de ingrediënten halveren.
Als de pot gevuld is kan hij op de kop even in de ijskast gezet worden zodat de dressing zich goed kan verspreiden.

Eindoordeel

Wanneer ik de pot uit de ijskast haal zie ik dat de deksel niet goed sluit, ondanks dat deze er toch wel echt goed opgeschroefd zat. De gelekte dressing is natuurlijk zo van je plankje te vegen, maar het is toch iets wat naar mijn mening wel een belangrijk puntje is, aangezien de pot op de kop gehouden moet worden voor de dressing.

Los daarvan zijn de combinaties van deze sla erg lekker. Hoewel cherry tomaatjes een mooie toevoeging zouden zijn, versterken de aanwezige smaken elkaar goed. Let er wel op dat de grootte van deze sla niet voor kleine eters bestemd is. Voor mij was het bijvoorbeeld erg groot; ik kwam maar tot de helft. Maar je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Oil & Vinegar geeft zelf de suggestie 150g gekookte krieltjes toe te voegen om er een complete maaltijd van te maken. Dat zou dus eigenlijk alleen voor de échte stevige eters een goed idee zijn.

De salad-in-a-jar beschouw ik na mijn test als waardige meeneem-sla en zal ik zeker vaker gaan gebruiken. Met een zakje eromheen is dit een goede optie om mee te nemen naar werk, zodat we dan toch eindelijk van het gezeur van die dressing af zijn.

 

 

 

(Tekst: Barbara van Limburg Stirum. Video: Barbara van Limburg Stirum. Beeld: Oil & Vinegar)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien