Amsterdam Light Festival met korting >

Ingrediënt onthuld: koken met okra

Je hebt het vast wel eens gezien of geproefd, maar misschien nog nooit zelf gekookt. Niet zo gek, want het wordt veel gebruikt in wereldse gerechten en ligt daarom niet voor het grijpen in de supermarkt, maar wel in de toko.

Okra is een onrijpe vrucht dat wordt bereid als groente. Wanneer je ze koopt bij de toko moeten ze een fris groene (of rode) kleur hebben. Ze moeten stevig aanvoelen en geen bruine plekken hebben. Dan is-ie goed! Qua smaak kun je okra vergelijken met sperziebonen, maar dan iets pittiger.

In de pan of oven

Waneer je okra kookt, wordt het slijmerig. Het sap in okra heeft namelijk een gelatine-achtige werking, waardoor je het uitstekend kunt gebruiken als bindmiddel. Was eerst de okra en verwijder dan de steeltjes. Snijd het dan in stukjes om te gebruiken in een gerecht. Zo is okra onmisbaar in gumbo, een soort soep slash stoofschotel. Je kunt okra ook door een salade husselen om er een exotische draai aan te geven of tempura van bakken.

Vezels en vitamines

Okra is rijk aan vitamine A, B, C en E, ijzer en vezels. Ook bevatten ze geen vet en zijn ze laag in calorieën. Bewaar ze op het aanrecht of elders en niet in de koelkast. In de koelkast verliezen ze sneller hun smaak.

Ingrediënt onthuld: koken met okra 1

Lees ook: 5x koken met sperziebonen
Lees ook: 5x curry-ingrediënten voor dummies
Lees ook: Zo maak je Tom Kha Kai

(Bron: eatme, tekst: Marjolein Schel)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien