Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Kamperen: terug naar de natuur

We gaan weer kamperen! Terug naar de basis, even heerlijk tot onszelf komen. Slapen onder de sterrenhemel of in een tentje, niets vinden wij heerlijker dan even alles los te laten. En dat is belangrijk, ontspannen na al dat harde werken.
Zo vanuit de camping kun je meer uit de natuur halen dan je denkt. Dus haal die mandjes tevoorschijn en kijk wat er allemaal groeit in de buurt van jouw kampeerplek. 

Voordat je iets uit de natuur haalt is het belangrijk eerst even te raadplegen wat je wel en niet kunt plukken. In ieder land groeit er weer ander moois, hieronder een greep uit onze favorieten. 

Lavendel
In Frankrijk groeit lavendel bij de vleet. Meng dit door je zout voor een heerlijke home-made mediterrane mix, maar het ruikt ook heerlijk in je tent.

Kamperen: terug naar de natuur 2

Bessen
Ook in Nederland kun je veel bessen plukken. Ga op pad met mandje of bakje en zoek naar de lekkerste bramen, bessen en frambozen. Dit is niet alleen een stuk goedkoper dan in de supermarkt, maar ook nog eens heel erg leuk! Wel eventjes wassen in koud water voor je ze opeet.

Kamperen: terug naar de natuur 1

Kruiden
Wij houden van veel verse kruiden in onze gerechten, maar deze zijn niet alleen in de supermarkt te vinden; deze vind je juist wild in de natuur, praktisch naast je tent!

  • Tijm groeit het meeste rondom de Middellandse kust en wordt zo’n 20 tot 30 cm hoog. De tijm die in Nederland groeit blijft iets kleiner, maar beide soorten zijn te herkennen aan de lichtpaarse bloemetjes. Voornamelijk te vinden op zonnige grasvlaktes en op de hei.
  • Pijnboompitten groeien aan Parasolden vooral bij de Middellandse kust en zitten verstopt in dennenappels (ja echt!). Met een klein hamertje of met een kleine kei tik je de pitjes voorzichtig uit de zwarte zaden.
  • Munt groeit voornamelijk op vochtige plekken, langs rivieren en meren. Let op: verwar ze niet met brandnetels! Soms heeft de munt paarsachtige bloemetjes bovenaan de kruin.
  • Rozemarijn groeit wild in Mediterrane landen en geeft een heerlijke geur wanneer je hem lichtjes aanraakt.
  • Dille groeit in de Mediterrane en Noord-Afrikaanse zon, het liefste een beetje beschut tegen de wind. Deze plant lijkt erg op venkel en als ze vlak naast elkaar groeien komen hier dan ook mooie kruisingen uit voort.

Kamperen: terug naar de natuur 5

Brandnetels
Vrijwel overal vind je brandnetels. Niet met je blote handen plukken hoor, even handschoenen aan en je kunt hier heerlijke thee van maken.

Kamperen: terug naar de natuur 4

Doe-het-zelf

Op de camping leef je eigenlijk een zelfvoorzienend leven. Je gooit zo min mogelijk weg en produceert zoveel mogelijk zelf wat automatisch leidt tot een wat duurzamere levensstijl.

Hoe inventiever, hoe leuker! Probeer zelf eens een Zweedse fakkel te maken, hier kun je perfect een kampvuurtje op maken. Ga op zoek naar een boomstam of ander stuk hout en splijt deze zoals op de afbeeldingen (A,B,C). Op afbeelding D is het met een ijzerdraadje weer bij elkaar gebonden (let erop dat je het luchtgat niet vergeet).

Kamperen: terug naar de natuur

Lees ook eens dit artikel voor nog meer leuke doe-het-zelf-kook tips.

(Tekst: Barbara van Limburg Stirum. Beeld en bron: Acsifreelife, natuurmonumenten, zoalsjijwilt) 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien