Amsterdam Light Festival met korting >

Kip uit de braadslee

De redactie van Cook Love Share is – natuurlijk – dol op koken en grijpt vaak naar onbekende producten in de winkel. Wat kún je precies met zeewier, sumak of gerookte paprika? En vooral: hoe smaakt het? In de rubriek ‘Getest’, proberen we dat soort nieuwe en verrassende producten.

Deze keer kookt redacteur Barbara een kip in braadslee met rek. Vindt ze het een aanrader of zegt ze: laat maar liggen?

Kippetje in het rek

Vandaag maken we een klassiek gerecht dat zowel mijn grootmoeder, als mijn moeder vaak maken en waarmee veel te variëren is. Je kunt het bereiden en eten in elk seizoen, als diner maar ook voor de lunch.

Ik heb het hier over een kip uit de oven. En niet zomaar een, maar een kip uit een braadslee met een speciaal rekje erin, zodat de kip rondom heerlijk kan garen zonder aan een oppervlak aan te koeken.
De braadslee is groot genoeg voor een hele kip, maar ook diep genoeg om zelfs zonder rek heerlijke groenten of vis of een ander stuk vlees in te braden. De combinatie van het rekje en de diepte van de braadslee zorgen voor een gelijkmatige warmte verdeling, wat je kip natuurlijk alleen maar ten goede komt. 

Omdat bekend is dat kip erg snel droog kan worden, kun je een laagje water in de braadslee doen. Hiermee stoom je de kip als het ware gaar, waardoor het vlees extra sappig en mals wordt.
Ik koos ervoor wat uitjes onderop te leggen voor de smaak, dus ik heb geen water in de braadslee zelf gedaan. In plaats daarvan heb ik een ovenbestendig schaaltje met water in het midden van de braadslee onder de kip gelegd. Op deze manier stoom je de kip, zónder dat deze zompig wordt. Nóg een voordeel an het rekje, de kip hoeft dus niet in een badje water te liggen om hem te stomen! 

Kip uit de braadslee 1

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de rode uien en sjalotten grof en leg deze besprenkeld met extra vierge olijfolie, peper en zout in de braadslee. Vul een klein ovenbestendig schoteltje met water en leg deze in het midden van de braadslee. Vervolgens smeer je de kip in met een mosterd naar keuze en leg je deze in het rek. Duw een in stukken gesneden citroen in het binnenste van de kip, zodat deze ook van binnen uit een extra smaaksensatie krijgt. Besprenkel de kip met een klein beetje olijfolie en peper en zout, en dan kan de kip voor een uurtje de oven in. 

Aardappeltjes zijn erg lekker en easy om erbij te geven. Ik leg vaak een paar aardappeltjes in hun geheel met schil in een kleinere ovenschaal in de oven, met slechts een beetje olijfolie, peper en zout. Dit kan het laatste half uur bij de kip in de oven, zodat ze tegelijkertijd klaar zijn.

Een uur later is de kip prachtig bruin en heeft de mosterd een mooi korstje gevormd. Het bakje water mag uit de braadslee en de kip kan mooi in stukken worden gesneden. Serveer met de aardappeltjes, uitjes en wat groenten (bijvoorbeeld boontjes of sla).

Kip uit de braadslee 3

Eindoordeel

De braadslee met rekje is een fantastische uitkomst voor een kip uit de oven. De kip wordt inderdaad rondom gaar en het is heerlijk dat de braadslee niet meer in de week hoeft door aangekoekte kip. Schoonmaken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Door het water is het vlees ook erg mals en sappig. Naast kip kun je hier natuurlijk veel meer in klaar maken, zoals vlees, vis of groenten. Genoeg ruimte om te experimenteren!

Kortom, deze braadslee is een enorme aanrader voor iedereen die van kip houdt, maar ook graag ovengerechten maakt.

Bestel hier je eigen braadslee met rek!

(Tekst, video en fotografie: Barbara van Limburg Stirum)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien