Dagje wellness: van 33,50 voor 12,95 >

Laat dit eten staan voor een wit gebit

Een wit gebit willen we allemaal. De beste manier om je tanden hagelwit te houden, is door ze in de eerste plaats niet te laten verkleuren. Maar hoe doe je dat? 

Dr. Tariq Idris, tandarts en eigenaar van Carisbrook Dental in Manchester, geeft de volgende basisregel als advies aan zijn patiënten:

‘Alles wat vervelende vlekken geeft op een wit t-shirt, geeft ook vlekken op je tanden. Dus vermijd zure voedingsmiddelen met een rijke kleur. Deze zitten vol met tannine, een stof die een zogenaamde beits-laag op je tanden achterlaat.

Je kunt de schade beperken door direct na het eten van deze voedingsmiddelen je tanden te poetsen, maar let op: dit verwijdert slechts 50 tot 60 procent van de verkleuring.’

Dit eten kun je beter laten staan als je witte tanden wil

Hij zegt ook dat het niet uitmaakt hoe hard je poetst: er zullen altijd een aantal vlekjes achterblijven op je tanden. Whitening tandpasta’s doen volgens dr. Idris meer kwaad dan goed, omdat ze de natuurlijke bescherming van tanden verzwakken. Om verkleuring te voorkomen bij het drinken, adviseert hij het gebruik van een rietje: zo omzeilt de vloeistof namelijk je tanden.

Maak je je zorgen over verkleurde tanden? Dr. Idris onthult 8 voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden om een wit gebit te behouden.

Sojasaus en balsamico azijn

Sojasaus en balsamico azijn zijn een nachtmerrie om uit je kleren te kleren te krijgen. Voor een stralende glimlach kun je deze producten dus beter laten staan.

Witte wijn

Verrassend: witte wijn is zuurder dan de rode tegenhanger. Witte wijn veroorzaakt daardoor meer schade en verkleuring aan het gebit. Het zuur en tannine in witte wijn zorgtn ook voor andere soorten vlekken op je tanden. Dr. Idris voegt hieraan toe: ‘Het stoppen met drinken van witte wijn zal zeker helpen om je tanden wit te houden.’

Lees hier waarom je nooit meteen je tanden moet poetsen na het drinken van een glas wijn.

Tomatenketchup

‘Ketchup is zuur en rijk aan kleur, niet goed voor tandvlekken dus’, zegt dr. Idris. Hij voegt eraan toe: ‘Denk maar aan hoe moeilijk het is om een ​​ketchup vlek uit een t-shirt te krijgen: hetzelfde geldt dus voor je tanden.’

Laat dit eten staan voor een wit gebit 1

Thee met fruitsmaak

Ook thee en koffie zorgen voor tandvlekken. Maar met name thee met fruitsmaak, zoals aardbeien- en en frambozenthee, zijn de boosdoeners: ze zijn rijk aan kleur en aan tannine die zichtbare vlekken achterlaten op je tanden.

Rode pastasaus

De tomaten in rode pastasaus kunnen je tanden kwetsbaar maken voor vlekken vanwege hun zuurgraad, heldere rode kleur en de neiging zich vast te klampen aan je tanden. Je kunt je tanden makkelijk hiertegen beschermen door vooraf wat donkergroene groenten te eten zoals broccoli, boerenkool, rucola of spinazie. Zij leggen namelijk een beschermend filmlaagje over je tanden die het kleureffect van tomaten weert. Eet bijvoorbeeld deze salade als voorgerecht!

Waterijsjes

Waterijsjes zijn de perfecte traktatie voor een warme zomermiddag, maar ze doen weinig goed voor je gebit. De kleurstoffen in waterijs gaan op je tanden zitten en verankeren zich in het poreuze glazuur.

Laat dit eten staan voor een wit gebit 2

Cola

Niemand kan ontkennen hoe verfrissend een koud glas cola kan zijn na een lange dag, ongeacht hoe slecht het is voor je lichaam. De cafeïne kick van cola houdt onze geest wakker, maar de bruine kleur van deze frisdrank zorgt voor tandproblemen. Cola is erg zuur en rijk aan kleur: slecht nieuws voor je gebit dus.

Laat dit eten staan voor een wit gebit

Rood fruit

Aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen: voor een witte glimlach kun je rood fruit beter laten staan. Ook hier geldt: het zuur en de sterke kleuren maken gemakkelijk vlekken op je tanden. 

(Tekst: Nadine Hofman, bron: www.dailymail.co.uk)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien