Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Lasagne: de lekkerste recepten

Gelukzalige lagen

Eerst breek je met je tanden door een krokant laagje gegratineerde kaas, waarna je bijna je verhemelte verbrandt aan de romige bechamèlsaus die daaronder schuilt. Daarna worden je smaakpapillen overdonderd door de rijke smaak van bolognesesaus, waarin gehakt, kruiden, groenten en wijn samenwerken tot in perfectie. De laag beetgare pasta daaronder biedt wat houvast en verbindt alle bovengenoemde onderdelen, terwijl jij voorzichtig kauwt en je alweer verheugt op de volgende hap. Zo zou lasagne moeten zijn. 

De geschiedenis van deze pasta

In de tijd van de Grieken en de Romeinen werd al gesproken van een gerecht dat lijkt op de hedendaagse lasagne. De laganon was plat deeg in smalle repen dat in de oven werd gebakken. Uiteindelijk leek dat dus meer op een pizza, maar het wordt toch als de voorloper van onze lasagne gezien.

Tomaat

Pas in de 17e Eeuw werden er tomaten vanuit Amerika naar Spanje gebracht. Het klimaat van Spanje en Italië bleken ideaal voor deze rode vrucht. Het duurde echter wel even voordat het zijn weg naar de Italiaanse keuken vond, omdat lang werd gedacht dat tomaten giftig waren. De plant is dat trouwens ook, maar de vrucht zelf niet. Nu het deeg en de tomaat een plekje hadden veroverd in de harten van de Italianen, duurde het niet lang meer voordat de eerste ovenschotels met pasta en tomatensaus op tafel stonden.

Lasagne Bolognese

Je kan eindeloos variëren met lasagne, maar de echte klassieker is lasagne bolognese. De saus is eigenlijk een ragú die je uren laat pruttelen, zodat de smaak van alle ingrediënten helemaal door de saus getrokken wordt. Natuurlijk zijn er ook snelle varianten, vegetarische versies en fantastische lasagne met vis. Hieronder een paar recepten!

(Tekst: Merijn van den Boom)

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien