Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Last van een jetlag? Dan kun je dít het beste eten

Iedereen die met het vliegtuig verschillende tijdzones doorkruist, heeft er in meer of mindere mate last van: de onvermijdelijke jetlag. Niets is erger dan ’s nachts wakker liggen of dat je overdag je ogen nauwelijks kan openhouden op je vakantieadres. Wil je jouw welverdiende vakantietijd maximaliseren? Dan is het zaak om die jetlag zo snel mogelijk te verslaan.

En wij helpen je! Deze 7 voedingsmiddelen helpen je weer snel back on track: 

1. Havermout

Om je te helpen bij het resetten van je biologische klok en de aanpassing aan een nieuwe tijdzone, is het van belang om je insulineniveau hoog te houden. Ja, dat lees je goed: over het algemeen wordt juist geadviseerd deze in balans te houden, maar in het geval van een jetlag niet. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten kunnen insulineafscheiding veroorzaken (wat ervoor zorgt dat je insulineniveau stijgt) dus als je rond het ontbijt landt, kies dan voor een gezonde bron van koolhydraten, zoals havermout.

Aan de slag: 11x heerlijke recepten met havermout

Onderzoek wijst uit: havermout is goed voor je hart

2. Kersen

Kersen zijn één van de weinige voedingsmiddelen die van nature het hormoon melatonine bevatten, welke je helpen om je biologische klok te herstellen. Zo ontpit je trouwens supermakkelijk kersen.

3. Gember

Gember is ook een bron van melatonine, dus reis met een paar zakjes gemberthee wanneer je een nieuwe tijdzone invliegt.

4. Goji bessen

Snack een hand goji bessen voordat je gaat slapen. Dit superfood kan de kwaliteit van je slaap verbeteren, wat cruciaal is als snel die jetlag gedag wil zeggen.

5. Bananen

Magnesium zorgt ervoor dat je energiestofwisseling goed verloopt en met 1 banaan zit je al aan de 14% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit mineraal. Tryptofaan bevordert bovendien de aanmaak van serotonine, een stof die je kalmer en blijer doet voelen. En dat helpt dan weer om beter te slapen.

Dit is de top-5 bananenrecepten van de redactie

Zo houd je je bananen heel lang vers

6. Kipfilet

Je lichaam heeft eiwitten nodig, samen met koolhydraten, om je energieniveau stabiel te houden. Het is wel belangrijk welk type eiwit je kiest. Vette eiwitten maken je juist slaperig: dus eet mager vlees, zoals kip of kalkoen en vis.

7. Bleekselderij

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een jetlag te verminderen, is gehydrateerd blijven. Kies dus voor hydraterende en waterrijke voedingsmiddelen zoals bleekselderij, watermeloen, aardbeien en komkommer.

Tips van een stewardess om een jetlag tegen te gaan

Zo. Nu heb je bijna alle kennis in huis om die vervelende jetlag te lijf te gaan. Maar de beste tips komen natuurlijk van de mensen die meerdere keren per week in de lucht hangen. Daarom vroegen we stewardess Kim van der Lelij haar beste anti-jetlag tips te delen.

Last van een jetlag? Dan kun je dít het beste eten 1

Volgens Kim is het heel persoonlijk hoe je omgaat met een jetlag. Er lijkt geen goede of foute manier te bestaan. Wel zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een jetlag tegen te gaan tijdens het vliegen én bij aankomst op je bestemming.

Aan boord van een vliegtuig:

Kim: “Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt tijdens de vlucht. Omdat een vliegtuigcabine onder druk staat, heeft je lichaam meer behoefte aan vocht. Daarom is het drinken van koffie en alcohol af te raden. Bovendien komt alcohol harder aan tijdens het vliegen (en word je dus sneller aangeschoten of dronken).

Ik reageer persoonlijk ook niet zo goed op fruitsappen en koolzuurhoudende dranken. Daar krijg ik, zoals wij dat noemen, een niet-zo-charming ‘vliegbuik’ van. Je buik zet dan in zo’n mate op, dat je je broek niet eens meer dicht krijgt. En ik zal niet in detail treden maar mijn lichaam heeft ook de neiging wat meer gas te produceren.”

Qua eten zijn er volgens Kim niet echt do’s and dont’s: “Hoewel voor mij ook hier geldt dat fruit ‘t niet echt goed doet. Wel kan je met de timing van je eten alvast een deel van het tijdsverschil opvangen.”

Jetlag op je bestemming:

Kim: “Houd de volgende regel aan, wanneer je je aan de nieuwe tijd van je bestemming probeert aan te passen: je lichaam kan een uur per dag opschuiven. Houd dit in gedachten als je je slaapritme weer op orde wil krijgen.

Als ik het vliegtuig uitstap heb ik vaak een beetje een katerig gevoel. Persoonlijk heb ik dan wat meer behoefte aan vet eten. Of dit goed is of juist niet zou ik niet durven zeggen. Wel sta ik het mezelf vaak toe. Wat voor mij verder werkt, is mijn maaltijden plannen op vaste tijdstippen. Wanneer ik bijvoorbeeld kort op een bestemming ben voor mijn werk probeer ik mijn Nederlandse eettijden aan te houden.

Dit zijn 11 niet-te-missen foodspots op luchthaven Schiphol!

Wanneer ik me snel wil aanpassen aan een nieuwe tijdzone, probeer ik te eten op de tijden van die nieuwe plek. Ook qua type eten pas ik me zo snel mogelijk aan: dus ontbijten tijdens ontbijt-tijd en diner nuttigen tijdens diner-tijd.”

Tot slot is Kim gewoon wat liever voor zichzelf tijdens het reizen: “Ik merk aan alles dat mijn lichaam het zwaar heeft, bijvoorbeeld dat ik het op vreemde momenten ineens koud krijg of juist heel warm. Je interne thermostaat moet wennen aan de nieuwe tijd. Wees gewoon niet te streng voor jezelf en neem lekker wat rust als je aankomt. Dit is stiekem nog m’n beste tip.”

(Tekst: Nadine Hofman. Beeld: Sanoma Beeldbank)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien