Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Lesje sperziebonen

Deze groene staafjes hebben veel namen; slabonen, prinsessenbonen, sperziebonen of gewoonweg boontjes. Dit zijn de bekende groene bonen, maar daarnaast bestaan er ook gele sperziebonen. Wat weet jij van deze vertrouwde groene boon?

Gifstof?

Sperziebonen kun je eigenlijk alleen maar gekookt eten. Niet alleen omdat ze dan een stuk lekkerder zijn dan rauw, maar vooral omdat sperziebonen de natuurlijke gifstof lectine bevatten. Deze stof verdwijnt gelukkig wel tijdens het kookproces.

Snel eten!

Omdat de samenstelling van groente al een paar uur na de oogst verandert (en daarmee de smaak en structuur achteruit gaan), zijn ook boontjes niet al te lang te bewaren. Hoe snel die kwaliteit precies achteruit gaat hangt echt af van het soort groente. Natuurlijk kun je de houdbaarheidsdatum zelf wel een beetje oprekken door ze in te vriezen. Maar het beste kun je boontjes zo’n 2 tot 5 dagen gekoeld bewaren, zo blijven alle voedingsstoffen mooi bewaard.

Verkrijgbaar uit Nederland: april tot en met oktober.

Verkrijgbaar uit het buitenland: alle maanden van het jaar, behalve de maand maart.

Bereiding

Het beste kun je boontjes koken met de deksel op de pan, op die manier behouden ze hun kleur. Maar wil je ze écht frisgroen hebben, dan is stomen ook een hele goede optie.

(Tekst: Barbara van Limburg Stirum, bron: Voedingscentrum)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien