Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Leuke weetjes over de banaan

Bananen zijn -na appels- het meest favoriete stuk fruit in Nederland. Ze worden vooral gegeten als tussendoortje, bij het ontbijt en bij de lunch. We kennen de banaan dus al van haver tot gort, maar wist je dit al over dit populaire exotische fruit?

Wie is die pisang?

De banaan komt oorspronkelijk uit Nieuw-Guinea, waar hij bekend staat als pisang. Wíj noemen ‘m banaan, omdat onze bananen afkomstig zijn uit West-Afrika, waar hij lokaal banana wordt genoemd. Volgens sommigen komt het woord banaan echter van het Arabische banan, wat ‘vinger’ betekent. Hoe je ‘m ook noemt, hij smaakt in alle talen even lekker!

Waarom zijn bananen krom?

Natuurlijk heb je wel eens een rechte banaan gegeten, want niet alle bananen zijn krom. Maar hoe komt een banaan nou aan zijn vorm?

Bananentrossen groeien aan de steel van een plant. Als de vruchten groeien, wegen de trossen zo’n 40 kilo, waardoor de stengel ondersteboven buigt door het gewicht. Aangezien bananen van nature tégen de zwaartekracht in en dus van de grond af naar boven groeien, groeien ze ondersteboven verder, in een bocht omhoog. Hierdoor ontstaat de kromming die zo typisch is voor dit fruit. Wanneer de steel echter ondersteund wordt en recht omhoog kan blijven groeien, groeien de bananen horizontaal van de steel af en blijven dus recht!

Wat voor vorm je banaan ook heeft, zijn goede effecten op ons lichaam blijven hetzelfde!

(Bronnen: wikipedia.nl, banaangezond.nl, salusi.nl Tekst: Gediz Turan)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien