Amsterdam Light Festival met korting >

Leuke weetjes over sinaasappelen

De sinaasappel zit barstens vol vitamine C en je kunt er van alles mee doen: koken, bakken, raspen en persen. Maar wat weten we eigenlijk over de sinaasappel? Wanneer is-ie rijp, waarom is-ie groen en waarom zijn bijen er ook zo dol op?

De leukste sinaasappelweetjes op een rij.

Leuke weetjes over sinaasappelen

Geduld

Wist je dat deze citrusvrucht pas na vier jaar geplukt kan worden van een sinaasappelboom? Dan hebben ze voldoende zonuren gepakt, is het fruit het allerlekkerst en worden de oranje vitaminebommetjes verkocht aan groenteboeren en supermarkten. Want hoe meer zonlicht op zijn schil, des te lekkerder de sinaasappel.

Plukken

Aan één sinaasappelboom kunnen wel vijfhonderd sinaasappelen groeien.

Bijen

Omarm bijen, want een bij is heel belangrijk voor het groeiproces van een sinaasappel. Door de bestuiving groeien er nieuwe vruchten aan de boom en staat de sinaasappelboomgaard volop in bloei.

Geur

Kun je wel wat happiness gebruiken? Ruik eens aan een sinaasappel. De geur van sinaasappel maakt bij mensen het stofje serotonine aan, en daar worden we heel gelukkig van.

Kleur

Er bestaan niet alleen oranje sinaasappelen, maar ook rode bloedsinaasappelen en sinaasappelen in het groen. Overigens heeft de kleur van de schil geen invloed op de smaak. Sinaasappelen uit de tropen missen soms de dieporanje kleur, omdat in de tropen geen koude nachten zijn en die zijn nodig voor de kleur.

Lees ook: leuke weetjes over de banaan
Lees ook: dit is waarom je een avocadopit nóóit moet weggooien
Lees ook: wist je dit al over brood?

(Bron: Libelle, tekst: Marjolein Schel)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien