Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Ode aan de boterham

Onze liefde is misschien wat bekoeld omdat we zo veel alternatieven hebben. Toch is de boterham een blijvertje. Daarom: een ode aan het bammetje.

Vanuit de schappen bij de bakker en de supermarkt probeert hij je al te verleiden. Die geur alleen al, als hij net uit de oven komt. Zijn mooie vormen: bol en vol of juist slank en licht, gevlochten of plat met een fijne knip erin. Er is altijd wel een kandidaat die voor je klaarstaat: een suikerbroodje voor de echte zoetekauw, een pizzacroissant voor de fusion lover, maar ook als een simpel sneetje met een plakje ham of kaas weet hij je steeds weer te verrassen. Zelfs op leeftijd blijft het bammetje een echte allrounder: geroosterd, verkruimeld of vermomd als tosti, crouton of wentelteefje. Het repertoire van het bammetje is eindeloos.

Ode aan de boterham 1

Less is more, is de stelregel van de boterham

Eenvoud siert deze kampioen. Hummus, kaviaar: het kán, maar het hoeft allemaal niet voor de simpele schat. Hij heeft niets tegen poespas of uitgebreid beleg, maar hij komt even goed tot zijn recht met een beetje pindakaas of hagelslag.

Het bammetje is een blijvertje!

Deze doorzetter doet er alles aan om je aandacht te blijven trekken, ook al heeft hij soms wat gezonde concurrentie. We ontbijten met havermout of muesli en we lunchen met een salade, maar dat vindt hij niet erg. Hij weet dat je toch wel van hem houdt. Hij zal er altijd voor je zijn en nooit opgeven. Hij moet en zal jouw kampioentje blijven. Alle lekkere alternatieven ten spijt, het bammetje blijft betoveren. Eén hap en je weet: dit bammetje is de ware.

Het bammetje is berekenbaar

Teleurstellen, daar doet het bammetje niet aan. Hij zal altijd voor je klaarstaan en vormt dé basis voor de voedingsstoffen die je zo nodig hebt. Koolhydraten, vezels, jodium: you name it. Hij vormt de bodem voor alles wat je lekker vindt en zo hard nodig hebt. En de zachte margarine die zo goed is voor je lijf, vervoert hij zo naar je buik.

Hij houdt jou en je kind gezond

Het bammetje laat je niet vallen als je zwanger bent, want hij zit bomvol foliumzuur. Onmisbaar voor de groei en ontwikkeling van je ongeboren kind. Door het bakkerszout dat bij zijn bakproces wordt gebruikt, bevat hij ook veel jodium. Super voor je darmwerking. Om alle goede dingen van dit bammetje binnen te krijgen, zou je er volgens de nieuwe Schijf van Vijf wel vijf per dag mogen eten.

(Tekst: Naomi Vos)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien