Amsterdam Light Festival met korting >

Pasta pronta!

Mamma mia! Pasta koken is nog best een kunst, want hoelang kook je welke soort? En wat is ‘al dente’ nu precies? 5 tips voor de perfecte pasta.

1. Meten is eten

Nee, het gat in een pastalepel is niet bedoeld om gekookte pasta uit te laten lekken. En het zit er ook niet, omdat het er zo mooi uitziet. Het ronde gat geeft aan hoeveel je nodig hebt voor één persoon. Dus voordat je de pasta kookt, meet je de benodigde hoeveelheid af in de lepel. Hoe handig!

2. Al dente, a.u.b.

Pasta is al dente, of beetgaar, op z’n best. Proef hem daarom altijd eerst voordat je hem afgiet. Zodra-ie van binnen niet meer hard is, is hij goed. Door pasta langer te koken, kan hij plakkerig worden.

Pasta pronta!

3. Goed gekookt

Wist je dat macaroni minder lang hoeft te koken dan penne? Wij zetten alle kooktijden voor je op een rijtje. Tip: zorg altijd voor een grote pan kokend water met flink wat zout. Zo komt het water snel weer aan de kook en kun je de tijd goed in de gaten houden.

Kooktijden:
verse pasta: 4 min.
fusilli: 7 min.
macaroni: 8 min.
tagliatelle: 10 min.
penne: 11-14 min.
spaghetti: 11-13 min.
farfalle: 13-15 min.

4. Klaar in één minuut

Het kan nóg sneller. Met dit handige trucje is pasta koken echt in no time gepiept: binnen een minuut is-ie gaar. De truc? Leg de droge deegwaar de avond van tevoren alvast in een kommetje water. De volgende dag een minuut koken en je kunt aan tafel.

5. Wist je dat…

…een Italiaan gemiddeld 26 kilo pasta eet per jaar? Dat is meer dan twee keer zo veel als een Nederlander.
…er wereldwijd meer dan zeshonderd soorten pasta bestaan?
…de meeste pasta wordt geproduceerd in Italië (goh), Amerika en Brazilië (verrassend!)?
…de populairste pastagerechten spaghetti bolognese, macaroni met kaas en lasagne zijn?

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien