Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Susan Smit houdt van zompig en gezellig

Schrijfster en single moeder Susan Smit noemt zichzelf culinair gehandicapt. Ze stelt niet alleen iedere dag opnieuw de vraag: wat eten we vandaag? Maar ook: hoe draai ik in hemelsnaam een simpele pasta in elkaar? Op CookLoveShare vertelt ze hoe het is om met 2 linkerhanden in de keuken te staan.

Het is zondagochtend, kwart voor negen. Linde staat in haar nachthemd op een krukje bij het aanrecht te kijken hoe ik het ei breek en het goedje door elkaar roer, en op mijn heup draag ik Goof in zijn pyjamaatje omdat hij de kaneel erin mag strooien.

Doordeweeks voeder ik mijn nageslacht met een kickstart ontbijt van havermoutpap met zaden, noten en bessen, maar in het weekend gaan we los (want zelfs de lekkerste pap is ook gewoon ‘Weeeer pap?!’ als je het vaak geeft). Dan mogen ze kiezen tussen broodjes uit de oven, kwarkontbijt de luxe of wentelteefjes. Drie keer raden waarvoor ze hun stem uitbrengen.

Wentelteefjes; alleen die naam al klinkt zompig, zondig en gezellig. Een feestje op je bord. Maar al dat vet, die suiker en koolhydraten gingen me pijn doen aan de ogen en op de weegschaal (want mama eet er noodgedwongen ook eentje mee – alleen voor de gezelligheid natuurlijk), dus gaandeweg ontwikkelde ik een tikkie gezondere variant.

Klop een ei, twee eetlepels agavesiroop of honing (in plaats van suiker) en 250 ml amandelmelk (in plaats van koemelk) met een theelepel kaneel los in een diep bord. Wentel een sneetje bruin brood (in plaats van wit) zonder korstjes door het mengsel en leg deze in een koekenpan waarin je een lik kokosvet (in plaats van roomboter) hebt gesmolten. Bak het in vijf minuten goudbruin en keer halverwege. Serveer met een paar aardbeien of blauwe bessen en wat poedersuiker en het bacchanaal kan beginnen.

Het enige nadeel van een wentelteefjestraditie is dat je kinderen op een potentiële uitslaapdag vroeg en hongerig bij je bed staan of, zoals Goof, vanuit hun ledikant roepen: ‘Mama, uit! Wennelteven!’

Lees ook deze column van Susan Smit:

Susan Smit neemt kookadvies aan van Thomas Acda

Foto: Milan Vermeulen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien