On Your Feet! de Musical vanaf €39, klik hier

Susan Smit laat het haar kinderen aan tafel 'zelluf doen'

Schrijfster en single moeder Susan Smit noemt zichzelf culinair gehandicapt. Ze stelt niet alleen iedere dag opnieuw de vraag: wat eten we vandaag? Maar ook: hoe draai ik in hemelsnaam een simpele pasta in elkaar? Op CookLoveShare vertelt ze hoe het is om met 2 linkerhanden in de keuken te staan.

De beste strategie om kinderen te laten eten wat jij wil dat ze eten is ze de dingen zelf laten bereiden. Of ze het gevoel te geven dat ze dat doen. Het is het listig gebruiken van de ‘zelluf doen’-behoefte van kleuters in je eigen voordeel.

Denk aan een pizzabodem beleggen, groente snijden, deeg kneden voor een hartige taart, dat werk. In geval van haast til ik Goof op mijn heup en laat hem even roeren in de pan om ‘mama te helpen’ met de avondmaaltijd. ‘Je hebt het zelf gemaakt!’ roep ik dan even later, als hij minzaam naar het goedje op zijn bord kijkt en treuzelt bij de eerste hap.

Nog beter is het om ze aan tafel te laten rommelen en scharrelen met het voedsel dat naar binnen moet. Zet kleurige schaaltjes op tafel waaruit ze mogen opscheppen om een salade te maken. Toegegeven, het geeft wat afwas, maar het scheelt een hele hoop ‘Nog één hapjes’ en ‘Daar komt een vliegtuig aangevlogens’.

Strooi volkoren couscous in een laagje kokend water en laat het vijf minuten op het aanrecht staan tot het al het water in zich heeft opgenomen. Bak ondertussen courgettereepjes in kokosvet. Snijd lenteui in kleine stukjes en fetakaas in blokjes. Laat zwarte pitloze olijven uitlekken. Laat de kinderen eventueel cherrytomaatjes wassen en blaadjes van een muntplant plukken.

Geef elk ingrediënt een eigen schaaltje op tafel. Pak grote platte borden en verkoop het aan je kroost als een vel papier waarop ze een tekening mogen maken met alle ingrediënten. Let maar op, die creatie gaat schoon op.

Lees ook deze column van Susan Smit:

Susan Smit houdt van zompig en gezellig

Foto: Milan Vermeulen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien