Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Susan Smit zet een noodplan in

Schrijfster en single moeder Susan Smit noemt zichzelf culinair gehandicapt. Ze stelt niet alleen iedere dag opnieuw de vraag: wat eten we vandaag? Maar ook: hoe draai ik in hemelsnaam een simpele pasta in elkaar? Op CookLoveShare vertelt ze hoe het is om met 2 linkerhanden in de keuken te staan.

Het is kwart voor zes. Ik probeer de boodschappen weg te bergen en een maaltijd te bereiden, maar Goof hangt aan mijn been (‘Mama tillen!’) en Linde zit tegen een huilbui aan omdat haar prinsessenjurk in de was zit. Kinderen die hongerig en moe zijn gaan jengelen; dat is een van de weinige dingen in het leven waar je blind van uit kunt gaan. Het kost me nog een halfuur (en heel veel langer met een peuter op mijn heup en een fittie met Linde) voor ik iets op tafel kan zetten. Code rood.

Noodplan stap een: het aanbieden van filmpjes op welk scherm dan ook (dank U, heilige meneer Jobs) over Amerikaanse vrouwen die iets uitpakken (vraag me niet waarom dit tegenwoordig de voorkeur boven Frozen verdient, maar het werkt).

Stap twee: in godsnaam iets te eten geven om te overbruggen zonder dat ze er vol van raken. De magen in dit stadium leeg laten tot aan het avondeten maakt koken kansloos en de kans op ‘over je honger heen zijn’ groot. Geen paniek: daartoe zijn er ‘snoepgroenten’ uitgevonden.

Er zijn groenten en er zijn kinderen en never the twain shall ooit een soepele verstandhouding hebben. Maar er zijn ook groenten die hun groentenschap listig verschuilen achter een bijna fruitachtige gestalte. Zo is daar de cherrytomaat (hier thuis babytomaat genoemd), het plakje komkommer en het reepje gele paprika. Voorts is er de rauwe wortel en het roosje bloemkool met een pietsie zoete dressing erover. Combineer de items in een vrolijk bakje en serveer met een lik humus of pesto. Humus is de nieuwe appelmoes: begraven onder roze bietenhumus is een ongekookte stronk broccoli nog aanvaardbaar.

Terwijl ik de rijst afgiet, hoor ik tevreden geknabbel en het vertrouwde geluid van dames die uitpakken. Sein op veilig.

Lees ook deze column van Susan Smit:

Susan Smit maakt een volwassen kidsproof gerecht

Foto: Milan Vermeulen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien