Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Waarom heet roze oranjekoek, oranjekoek?

Soms heeft een product een naam waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is. Waar komt oranjekoek eigenlijk vandaan?

Het eerste wat opvalt: de koek is helemaal niet oranje van kleur! Wat je wel verwacht, als je de naam hoort. 100% zeker is men niet over de herkomst van deze naam. Er zijn namelijk twee theorieën.

Sinaasappelsnippers

Veruit de meeste mensen denken dat de oranjekoek zijn naam dankt aan de sinaasappelsnippers die op en in de koek horen. Onder het roze glazuur en in het beslag zitten deze oranje snippers verwerkt en daar zou de koek zijn naam aan te danken hebben.

Op zoek naar handige meeneemhapjes voor Koningsdag? Je vindt ze hier

De Oranjes

Toch is niet iedereen het daar mee eens. De eerste oranjekoek stamt namelijk uit 1753 en toen kende Nederland nog helemaal geen sinaasappels. Er zijn dan ook mensen die denken dat de koek z’n naam dankt aan de plek waar hij gemaakt werd, namelijk Leeuwarden en Heerenveen. Hier leefden de Oranje Nassaus, beter bekend als ons koningshuis.

Zelf maken?

Helemaal zeker is men dus niet van de herkomst van deze naam, maar één ding is zeker. De oranjekoek is een geslaagd gebakje. Door het roze glazuur en de slagroom-topping ziet ‘ie er echt verrukkelijk uit. Vind jij dat ook? Maak ‘m zelf met dit recept. Uitdelen mag, maar hoeft natuurlijk niet.

(Bron beeld: LondonEats, Tekst: Naomi Vos)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien