Amsterdam Light Festival met korting >

Wat is het verschil tussen witte, groene en paarse (!) asperges?

Hoera, het is bijna weer aspergetijd! De witte en groene varianten kennen we allemaal wel maar wist je dat er ook paarse asperges bestaan? Ze hebben allemaal hun eigen, unieke smaak. Maar wat is nou precies het verschil? Hierbij: een lesje asperges!  

Geboorte van de witte asperge

Asperges zijn het hele jaar rond verkrijgbaar, maar het aspergeseizoen is kort. De oogst begint pas de tweede donderdag van april en duurt tot eind juni. We kennen natuurlijk allemaal de klassieke witte asperges (met hollandaisesaus, ham en ei; mmm!). Maar wist je dat we tot het einde van de 19e eeuw alleen groene asperges kenden in ons land?

Wat is het verschil tussen witte, groene en paarse (!) asperges?

Witte asperge

De klassieker onder de asperges, favoriet bij velen én bomvol smaak. Tot de oogst wordt het witte goud bedekt met aarde om te voorkomen dat er zonlicht bij komt. We kunnen gemiddeld zo’n 2 maanden genieten van deze heerlijke groente. Van eind april tot eind juni ligt ‘ie te shinen in de supermarkten. Regelmatig in je mandje gooien dus! Witte asperges hebben een specifieke, zachte smaak en een dikke schil. Naast het houtachtige gedeelte (de onderkant) dat je kunt afsnijden, moet je ze dus ook goed schillen.

Witte asperges perfect koken doe je trouwens zo.

Lekker: met romige saus, ham & ei  of – in het weekend- in een bijzondere aspergeterrine.

Wat is het verschil tussen witte, groene en paarse (!) asperges? 1

Groene asperge

De groene varianten krijgen, in tegenstelling tot de witte, veel zonlicht. Ze groeien namelijk bovengronds. De smaak is lekker fris en krachtig, toch echt heel anders dan de smaak van witte asperges. De groene asperge heeft, in tegenstelling tot z’n witte broer, een zachte schil. Je hoeft hem dan ook niet te schillen, lekker makkelijk! Ook fijn: ze bevatten net wat meer voedingsstoffen dan witte asperges.

Lekker: in een roerbakgerecht, met lamskoteletjes of gegrild met een topping van broodkruimels.

Paarse asperge

De beauty onder de asperges. De paarse asperge is een stuk zeldzamer dan de witte en groene varianten. Maar hoe komt ‘ie aan zijn mooie paarse kleur? Daar is het stofje ‘anthocyaan’ verantwoordelijk in deze asperge, die ook rode kool zijn kenmerkende kleur geeft. Net als de groene asperge groeit ook de paarse boven de grond. Qua smaak lijkt deze op die van groene asperges – maar: hij bevat minder bitterstoffen en is daarmee net wat zoeter. Je kunt de paarse asperges op dezelfde manier verwerken in gerechten als groene asperges. Zie je deze beauty’s liggen in de winkel? Meenemen, want je ziet ze niet zo vaak!

(Tekst: Simone Braaksma)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien