Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Wordt ons vertrouwde raketje immaterieel erfgoed?

Je hebt het vást meekregen: OLA grapte vorige week dat ze Nederlands’ meest populaire ijsje uit de productie zou halen. Het nieuwtje was bedoeld voor 1 april maar lekte per ongeluk al eerder uit. Oeps! Ach, leuk was ‘ie sowieso. En ons raketje, die gaat nergens heen. Vandaag is natuurlijk de dag van de grappen en grollen, maar OLA heeft bloedserieus nieuws. Want Hollands’ ijskoude trots maakt kans om op de lijst van ‘immaterieel erfgoed’ te eindigen. Ja, écht.

De lijst van immaterieel erfgoed is een lijst van erkende tradities die niet verloren mogen gaan. De raket is onlangs voorgedragen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Dit vanuit ‘de rijke historie van het product en de bewezen liefde vanuit de gemeenschap’, aldus OLA.

Raket-liefde

Antoni de Mas, Raketfan met een echt OLA-hart, heeft het voorstel ingediend: “De Raket is al sinds 1962 het meest gegeten ijsje van Nederland. Inmiddels groeit een vierde generatie met het ijsje op. Jong en oud houdt van de Raket en velen vinden dat dit icoon nooit mag verdwijnen.” En ja, dat bleek inderdaad uit de vele reacties na OLA’s uitgelekte 1 april-grap!

Een plek op de lijst of… toch niet?

Of het raketje écht een plekje verdient op de lijst is echter nog niet zeker. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, is heel voorzichtig: “Het maken en eten van een raketijsje is zeker een traditie. Er zit immers een historisch verhaal achter en het is inmiddels cultuur dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De nationale inventaris is bedoeld voor tradities waarvoor mensen zich met liefde willen inzetten en niet voor het promoten van producten. De voordracht kan dus ook alleen door de liefhebbers worden gedaan die de erfgoedzorg van een traditie op zich willen nemen.”

De geboorte van het raketje

In 1959 verkocht Unilever haar eerste ijsje in Nederland: Fruti genaamd. Fruti bestond uit 2 smaken: framboos en sinaasappel. In 1962 werd Fruti vergezeld door de smaak ananas. Hoera, de raket was geboren! Vanwaar de naam raket? Het vrolijkste ijsje van Nederland werd gelanceerd tijdens de opkomst van de ruimtevaart. De raket is lekker vertrouwd en zo gewoon gebleven. Waarschijnlijk dé reden dat heel Nederland zo’n fan is! Want wat is een zomer zonder het raketje? We bedoelen maar.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien