Ontdek de nieuwe Promiss collectie >

Zó geef je een buurtfeest

Onder het motto ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ helpen we je met het organiseren van een geslaagd buurtfeest. Misschien heb je hier al wel ervaring in, maar zelfs dan zijn een paar goede tips nooit weg! 

Uitnodigingen

Ontwerp op de computer op A5-formaat een feestelijke uitnodiging. Het hieronder gebruikte lettertype is mooi open om later eventueel te worden ingekleurd. Maak ook een pagina met labels* (formaat 4,5 x 9,5 cm) met bijvoorbeeld de tekst ‘huiswijn’ of spraakwater, gevolgd door alle huisnummers uit de straat. Print de uitnodigingen en de labels en snijd ze uit. Voorzie de labels van een gaatje en rijg er een waxkoord doorheen. Kleur met potlood/stift de tekst in die moet opvallen.

Verstuur de uitnodigingen vier tot zes weken van tevoren. Vermeld in ieder geval de datum, plaats en het tijdstip van het feest. Geef een e-mailadres door zodat mensen zich kunnen aanmelden.

Mocht je een ‘evenement’ op Facebook aanmaken, zorg dan wel dat het een besloten evenement is, zo voorkom je een Project X-effect. Het is handig om nieuwtjes en oproepjes op deze pagina te delen.

Zó geef je een buurtfeest

Manager & Organisatie

Een buurtfeest organiseren is een behoorlijke klus. Verdeel de taken en maak een draaiboek. Daarnaast heeft ieder buurtfeest een manager nodig: iemand die de leiding neemt. De eventmanager overziet alle taken, houdt de planning in de gaten en is het aanspreekpunt voor gemeente, leveranciers en bij calamiteiten. Benoem bij voorkeur een stressbestendige buur.

Een buurtfeest organiseren kost geld. Denk aan het inkopen van eten en drinken, maar ook het huren van meubilair. Benoem een penningmeester, maak een begroting en vraag aan iedere gast een bijdrage. Sommige gemeenten geven subsidie voor buurtfeesten. Informeren kan nooit kwaad.

Vergunning regelen

Voor een feest op de openbare weg moet een vergunning worden. Check de website van de gemeente en start ruim op tijd met de aanvraagprocedure.

Namen onthouden

Goed idee voor iedereen die moeite heeft met het onthouden van namen: stuur blanco naambadges met de uitnodigingen mee die zijn in te vullen door de gasten zelf.

Iedereen, jong & oud

Een buurtfeest is bedoeld voor iedereen: nodig dus ook die stille buren uit en de paradijsvogel die iedere ochtend in alle vroegte de hond uitlaat.

Er moet voor alle leeftijden iets leuks te doen zijn. Schroef het entertainmentgehalte op met verrassende optredens, een springkussen en betrouwbare begeleiding voor de kinderen.

Live optreden

Spotify is leuk, maar er gaat natuurlijk niets boven een live optreden. Een band huren is een optie, maar veel leuker (én goedkoper) is het om eens rond te vragen of er geen muzikale buren zijn die (samen) een optreden willen verzorgen.

Wegwerpservies

Wegwerpservies is wel zo handig. Ga voor duurzame opties in plaats van plastic. Er zijn mooie serviezen van palmblad, hout of suikerriet.

*Bring Your Own-idee: label de flessen

Bij de uitnodiging wordt een label met uw huisnummer meegeleverd, deze kan iedereen aan zijn persoonlijke fles hangen.

Zó geef je een buurtfeest 1

IJskoude drankjes

Drankjes zijn natuurlijk het lekkerst als ze koud zijn, vooral in de warmere maanden! Om de drankjes lekker koud te houden: doe zakken met ijsklontjes en flessen in een teil, emmer of kuip.

De basis voor een geslaagd tuinfeest

Zo weer schoon

Sla, zodra het feest voorbij is, de handen ineen en ruim met z’n allen de rotzooi weer op. Hoe meer handjes er mee helpen, hoe sneller alles weer opgeruimd is.

(Tekst: Liselotte Flu, Barbara van Limburg Stirum. Beeld: Sanne Tulp, Food by MME Charlotte.)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien