Amsterdam Light Festival met korting >

Zó grill je als een pro!

De manier waarop je iets klaarmaakt, heeft grote invloed op de uiteindelijke smaak. Wanneer je iets pocheert of stoomt blijven er subtielere smaken over dan wanneer je iets bakt. Bakken maakt de smaak intenser en grillen al helemaal. Doordat bepaalde moleculen verhit worden, ontstaan heftige veranderingen in het vlees. Hoewel dit een volle smaak geeft en rijpere nuances creëert, kunnen bepaalde smaken gaan domineren, zoals de korst.

Wat is grillen?

Grillen (of roosteren) betekent dat iets klaar wordt gemaakt boven of onder een hittebron. Omdat de temperatuur van de hittebron behoorlijk hoog kan zijn, gebeurt dit het best in kleine stukjes. Juist door die hoge temperaturen bestaat het risico dat een product niet gauw of goed gaar is. Een oplossing hiervoor is om iets vooraf of achteraf te garen in de oven. Dat voorkomt ook dat je eten te droog wordt.

Grillen gebeurt het beste op een rooster boven houtskool (deze geeft niet alleen hitte, maar ook rook, wat weer zorgt voor een extra smaaksensatie), maar een eenvoudigere optie is de grillpan. Hier wordt de hitte door middel van geleiding overgedragen waardoor dit eigenlijk ook weer een vorm van bakken is.

Dit moet je weten over grillen

Do’s

  • Wat waterdruppels in de pan spetteren om te zien of de pan warm genoeg is (de pan heeft de goede temperatuur als de waterdruppels direct verdampen).
  • Je vlees in kleinere stukken grillen; hierdoor garen ze sneller en verliezen ze minder vitamines.
  • Ook groenten grillen: heerlijk!
  • Veel kruiden gebruiken (bijvoorbeeld rozemarijn, peterselie en tijm, maar ook zout en peper, knoflook en citroen).
  • De grill schoon en heet houden.

Don’ts

  • Geen olie in de pan doen, maar je vlees licht insmeren met olie (geheel zonder olie kan ook).
  • Niet continu het vlees omdraaien en aangekoekte randen weg schrapen; laat het vlees rustig liggen tot het vanzelf niet meer aan de pan plakt.
  • De pan niet wassen met zeepsop, want dit ontvet de pan, heb je de volgende keer (meer) olie nodig en kun je gekke bijsmaken krijgen.
  • Niet in je eten snijden om te controleren of het gaar is; hierdoor vloeit het vocht weg, waardoor veel smaak verloren gaat. In plaats hiervan kun je door te kijken en te voelen nagaan of het gaar is of een instant-read thermometer gebruiken.

(Tekst: Barbara van Limburg Stirum, bronnen: Het nieuwe proefboek van Peter Klosse, The Kitchn, Voedingscentrum, Bonappetit)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien