On Your Feet! de Musical vanaf €39, klik hier

Zo houd je je bananen heel lang vers

Bananen: tropische allemansvriend

Je koopt op de markt of in de supermarkt een mooie stros rijpe bananen. Je let er nog extra op dat ze stevig aanvoelen en je ziet nog een zweempje groen op de schil; kunnen ze lekker door rijpen op je fruitschaal. Nou, laat dat maar aan een banaan over. Twee dagen later zie je de eerste bruine vlekken op de schil en nog een dag later, zien ze er er echt niet zo lekker meer uit.

Hoe kun je het beste een banaan bewaren?

Bananen maken het gas etheen aan, waardoor fruit, inclusief de banaan zelf, snel rijpt. Leg een banaan in een plastic zak met onrijp fruit, zoals een kiwi of mango, en het fruit zal heel snel eet-rijp zijn.

Dit voordeel van etheen is ook een nadeel, omdat de banaan zelf ook altijd doorrijpt en daardoor bruine plekken krijgt. Als je de productie van etheen vertraagt, blijven je bananen dus langer vers en geel. En daar is een heel makkelijk en handig trucje voor:

Recepten met banaan

Als een banaan een bruine schil heeft, is hij niet zo lekker meer om uit de hand te eten, maar je kan hem nog prima gebruiken in een recept voor banaan-amandelmuffins, een smoothie met banaan, of om bananenbrood van te maken.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Leuke weetjes over bananen

Bananen: gezond en goed tegen een kater 🙂

Wist je dat banaan een enorm veelzijdige vrucht is én ook heel gezond? Heb je gisteren iets te diep in het glaasje te gekeken? Dan helpt een banaantje tegen de misselijk. Trouwens, ook als je zwanger bent en last hebt van ochtendmisselijkheid, is deze pisang iets dat je nog wel binnen kunt houden. Ook kun je een banaan prima snacken voordat je gaat slapen.

Vershoudtips voor kruiden en aardappelen

Nog zoiets dat snel vergaat: verse kruiden. Als je ze koopt, zijn ze fris en groen, maar een dag later beginnen ze al te verschrompelen. Vooral basilicum en munt zijn moeilijk houdbaar. Toch hebben we een paar tips om je verse kruiden langer goed te houden.

Omdat je aardappelen vaak in grote hoeveelheden koopt, houd je soms wat over, vaak op een plek waar je ze niet regelmatig tegenkomt, omdat het advies is om ze op een droge en donkere plek te bewaren. We hebben ook een keukentruc om je aardappelen langer goed te houden.

 

 

(Bronnen: wikipedia.nl, banaangezond.nl, salusi.nl, tekst: Gediz Turan)

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien