Anastasia nu met € 10,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Wieke – portret van Freek

Deze week zet ik Freek Esser in de zon, de fotograaf met wie ik Nepal bezocht voor Simavi. Zonder foto’s heeft een verhaal minder zeggingskracht. Beeld en tekst moeten elkaar ondersteunen.

Bij trips als deze weet je van tevoren niet wat je kunt verwachten en ter plekke moeten Freek en ik er samen uitkomen. We reisden eerder naar Zuid-Afrika en Kenia en na de eerste reis dacht ik al: “voor mij nooit meer een andere fotograaf!”

Advertentie

In Nepal hadden we maar twee dagen om ons materiaal te verzamelen. Het klinkt wat oneerbiedig, ‘materiaal verzamelen’, maar zo bedoelen we dat natuurlijk niet. Voor ongeveer 36 foto’s in vier afleveringen van Libelle maakt Freek er honderden, voordat de goede erbij zitten.  

De reis naar de bergen in het westen van Nepal was lang en bochtig, ik schreef er al eerder over. Freek vond het geen probleem om in de kofferbak van de auto te gaan zitten, tussen alle tassen. Raam open, camera’s in de aanslag, en vanuit die ongemakkelijke positie schoot hij zijn mooiste uitzichtfoto’s. Het gaf ons meer ruimte op de achterbank, anders hadden we daar met ons vieren moeten zitten. Voor tien minuten geen ramp, voor zes uur wel. Knap hoe hij na een halve dag dieseldampen inademen geen krimp gaf.

Hij lijkt geboren met camera’s. Hij heeft er wel vier en die hangen aan een handige gordel, voorzien van uitgekiende tasjes om hem heen. Hij beheerst de kunst om, ondanks al die apparatuur, zichzelf toch onzichtbaar te maken. Ik merk niet dat hij bezig is, maar ik weet dat hij er is als ik achterom kijk en zeg: “Freek, deze mevrouw wordt het wel…” Want tijdens het interviewen blijkt pas of iemand geschikt is om een aflevering in Libelle te vullen. En dan heeft hij dat allang gezien en gehoord. “Heb je die stal? Dat kindje??” Natuurlijk heeft hij de stal en het kindje. En nog veel meer waar ik geen oog voor had.

Onderweg is hij een ideale reisgenoot. Neemt de dingen zoals ze komen en hij heeft op mij een kalmerende invloed. Ik wind me nogal eens op als de zaken niet gaan zoals ik wil en één relativerende opmerking van hem is genoeg om te denken: “Ach, het komt altijd goed, dus nu ook!” Tijdens die letterlijk en figuurlijk adembenemende tochten omhoog, zei hij, als ik puffend als laatste boven kwam: “Niet vergeten om ook van het uitzicht te genieten hoor!”

Na twee dagen buffelen kwam de volgende klus: al dat mooie beeld sorteren. Terwijl hij dat deed, werkte ik mijn aantekeningen uit. Samen aan een tafeltje in Kathmandu. Daarna bepaalden we de selectie. Deze week staat Bishna in Libelle 42. Freek vond haar portret één van zijn prijsfoto’s. Oordeel zelf!

Niet gek toch, dat ik het liefst met hem op stap ga?

Tekst en beeld: Wieke Biesheuvel

Nu in Libelle, week 40 tot en met week 43: Puzzelmarathon in Libelle voor Simavi!
Lees meer over de krachtige moeders van Nepal. Steun ze, door mee te puzzelen. Er zijn mooie prijzen te winnen, waaronder een auto, als u alle vier weken meedoet.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien